Nieuws/Binnenland
342633
Binnenland

Wederom crisisberaad over bovenwindse eilanden

Vierde dode op Sint-Maarten gemeld

DEN HAAG - UPDATE 18.10 uur - Het dodental op Sint Maarten is opgelopen naar vier. Dat heeft minister-president Rutte bekendgemaakt na afloop van spoedoverleg in het Nationaal Crisis Centrum.

De evacuatie van Nederlandse toeristen is in volle gang. De komende dagen worden familieleden van hulpverleners en mensen die tijdelijk op het eiland verblijven zoals stagiairs en expats gerepatrieerd.

De plunderingen lijken verleden tijd. Premier Rutte: „De veiligheid op Sint-Maarten lijkt te stabiliseren.” Minister Hennis (Defensie) heeft bekendgemaakt dat er wel extra militairen naar het eiland gaan. Morgen vertrekken er 120 militairen vanaf Eindhoven. In totaal zitten er dan ruim vijfhonderd mensen van Defensie.

Voormalig commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens gaat voor het minister van Binnenlandse Zaken in kaart brengen wat er nodig is op het eiland voor de wederopbouw.

De prioriteit ligt volgens Rutte bij het opvangen van mensen die dakloos zijn geworden door de allesverwoestende orkaan Irma. Ook het herstel van het ziekenhuis krijgt prioriteit.

„De situatie op Sint-Eustatius en Saba lijkt zich te normaliseren. Er zijn nog zorgen over voedsel en water”, zegt de minister-president. Woensdag komende ministers opnieuw bijeen in Den Haag voor crisisoverleg.