Nieuws/Wat U Zegt

Deelnemers: ’Raak dit tuig hard in hun portemonnee’

Geef politie meer middelen

1 / 2

Woede en verbijstering overheersen bij de deelnemers aan de Stelling van de Dag, over het recente nieuwjaarsgeweld jegens de hulpdiensten. „De politiek moet nu eindelijk eens doorpakken. Dit wangedrag is niet langer te accepteren.” Woede en verbijstering overheersen bij de deelnemers aan de Stelling van de Dag, over het recente nieuwjaarsgeweld jegens de hulpdiensten. „De politiek moet nu eindelijk eens doorpakken. Dit wangedrag is niet langer te accepteren.”

1 / 2

Een ruime meerderheid (88 procent) vindt dat de hulpverleners aan hun lot worden overgelaten. Dat komt volgens vrijwel iedereen vooral doordat de politiek steeds maar verzuimt om maatregelen te nemen. Zo zegt iemand: „Het wordt de hoogste tijd dat de politiek zich ervan bewust gaat worden dat het zo niet langer kan. Niet nadat het kalf verdronken is, maar slap blijven kletsen over hoe erg het allemaal is: kom uit die stoel en ga er wat aan doen!”

Ook een politieagent beklaagt zich hierover: „Ook dit jaar heb ik weer veel zwaar vuurwerk om de oren gekregen. Meer steun en middelen van de politiek zou een begin zijn. Maar volgens mij worden we alleen gezien als een dure kostenpost. Oh ja, en dit werk mag ik dan blijven doen tot 67, 9 jaar. Met mijn rollator achter de jeugd aan.”

Bijna alle deelnemers vinden dat de politie meer bevoegdheden moet krijgen om dit soort confrontaties het hoofd te bieden. Volgens ruim driekwart is het ook een goed idee om standaard politiemensen mee te sturen met hulpverleners als brandweerlieden en ambulancebroeders. Enkele lezers geven de brandweer als tip: „Spuit dat tuig meteen nat, dan houden ze wel op.”

Een ex-brandweerman met 38 dienstjaren spreekt uit ervaring: „Langere celstraffen.”

Dan moeten om te beginnen wel alle vandalen getraceerd en aangehouden worden. Velen zijn in de chaos de dans ontsprongen; de ene helft van de respondenten denkt voorgoed, de andere verwacht dat ze alsnog kunnen worden opgespoord. „Ambulancepersoneel en brandweerlieden uitrusten met een camera op hun pet of helm”, tipt iemand nog.

De meeste deelnemers roepen om een hardere aanpak en strengere straffen. Werkstraffen hebben volgens bijna niemand zin - „ze komen toch niet opdagen”, zegt iemand - maar een celstraf lijkt ruim 40 procent wel effectief: „En dan niet twee dagen, maar veel langer. En het jaar daarop preventief huisarrest geven.” Sommige deelnemers zien nog meer in ’strafkampen’ of ’heropvoedingskampen’, „waar ze vroeg op moeten en hard moeten werken. Eens kijken of ze volgend jaar dan nog zin hebben om de politie met vuurwerk te bekogelen.”

De helft van de respondenten heeft een voorkeur voor een combinatie van celstraf en hoge boete, al dan niet aangevuld met een taakstraf. „Raak ze hard in hun portemonnee; dat maakt meer indruk dan twintig uurtjes papierprikken”, denkt iemand.

Een op de drie deelnemers vindt dat het voor de strafmaat niet uitmaakt of iemand onder invloed was van alcohol en/of drugs tijdens de misdragingen, maar voor de overigen is dat juist terecht een verzwarende omstandigheid.

En als de desbetreffende jongere geen geld heeft? „Loonbeslag laten leggen of, zoals in veel gevallen waarschijnlijker is, korten op hun uitkering.” En anders moet de familie verantwoordelijk worden gesteld voor de aangerichte schade, vindt 87 procent. „Als jouw kind hulpverleners tijdens hun levensreddende werk belemmert, heb je immers zwaar gefaald in de opvoeding.”

Eline Verburg

POPULAIRE VIDEO'S