Nieuws/Binnenland
343269653
Binnenland

Drie jongeren (14, 17 en 18) verdacht van poging tot doodslag bij ernstige mishandelingen Zeeland

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie verdenkt drie hoofdverdachten van de reeks ernstige geweldsincidenten in de Zeeuwse regio Schouwen-Duiveland van poging tot doodslag. De raadkamer van de rechtbank in Middelburg besloot dinsdag dat de drie jongeren dertig dagen langer blijven vastzitten.

OM en politie noemen de twee jongens van 14 en 18 jaar uit Schiedam en een 17-jarige jongen uit Vlaardingen de aanjagers van de groep jongeren. Het OM houdt die groep verantwoordelijk voor zeven ernstige openlijke geweldplegingen en twee berovingen van een fiets. Deze feiten werden tussen vrijdag 30 juli en donderdag 6 augustus dagelijks gepleegd, voornamelijk in het Zeeuwse Scharendijke.

In totaal werden negen verdachten opgepakt. De jongeren uit Abbenbroek, Gouda, Tholen, Schiedam (twee), Utrecht en Vlaardingen (drie) zaten vaak enkele dagen vast in een politiecellencomplex en zijn uitgebreid door de politie verhoord. De andere zes medeverdachten zijn weer op vrije voeten. Zij moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Tunneltjes

Bij de politie hebben zich inmiddels tien jongeren gemeld die slachtoffer zijn geworden van acht ernstige mishandelingen. „Uit het onderzoek bleek dat de jongeren op vakantie waren en dat sommigen elkaar daar leerden kennen. ’s Nachts werden de tunneltjes bij Scharendijke onder de N57 en het strand bij de Brouwersdam door jongeren als feestlocatie gebruikt. Hierbij werd muziek gedraaid en zelf gekochte alcohol gebruikt. De drie hoofdverdachten opereerden in wisselende samenstelling. Een reden voor het gebruik van het geweld is nog niet gegeven”, maakte het OM dinsdag na de raadkamerzitting bekend.