Nieuws/Buitenland
343702
Buitenland

’Zoonlief’ wil Al-Qaeda en IS herenigen

Machtsgreep Bin Laden Jr.

Hamza bin Laden werd al vroeg in propagandabeelden ingezet.

Hamza bin Laden werd al vroeg in propagandabeelden ingezet.

Tel Aviv - De ’kroonprins van de jihad’ staat klaar om de bloedige troon van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi over te nemen. Hamza bin Laden, de favoriete zoon van Osama, werkt in de schaduw aan een hereniging van Al-Qaeda en Islamitische Staat. De focus van moslimextremisten moet volgens hem, precies zestien jaar na ’11 september’, weer komen te liggen bij dodelijke aanslagen op het Westen.

Hamza bin Laden werd al vroeg in propagandabeelden ingezet.

Hamza bin Laden werd al vroeg in propagandabeelden ingezet.

Van onze correspondent

„In de de propaganda van Al-Qaeda neemt Hamza bin Laden een steeds prominentere plaats in”, aldus Gilles de Kerchove, de anti-terreurtsaar van de Europese Unie, gisteren in een interview met een Duitse krant. „Zijn retoriek jegens IS is weinig agressief en zijn doel is vermoedelijk de toenadering tussen de twee organisaties.”

Ook terreurexpert en voormalig FBI-agent Ali Soufan meent dat de pas 28 of 29-jarige Hamza bij uitstek geschikt is ’om de wereldwijde jihadbeweging te herenigen’. Nu het kalifaat op z’n gat ligt en Al-Baghdadi mogelijk dood is, overwegen veel extremisten zich aan te sluiten bij Al-Qaeda, waarvan IS een afsplitsing is.

Relatieve stilte

Al-Qaeda heeft de afgelopen jaren in relatieve stilte gewerkt aan een redelijke opmars, met name in Jemen en Afrika. Daarnaast controleert het een belangrijke provincie in Syrië. In tegenstelling tot Islamitische Staat is Al-Qaeda een beweging van de lange adem, waarin de oude en weinig charismatische leider Ayman al-Zawahiri nu langzaam plaatsmaakt voor de vitale Hamza.

Osama en Hamza bin Laden: zo vader zo zoon?

Osama en Hamza bin Laden: zo vader zo zoon?

Die kreeg de jihad met de paplepel ingegoten. Hij figureert al van jongs af aan in propagandavideo’s van Al-Qaeda en is vastbesloten om zijn vader, die in 2011 omkwam bij een actie van de Amerikaanse Navy Seals, op te volgen. En te wreken.

’Leeuw’

Hij wordt in 2015 door Al-Zawahiri voor het eerst naar voren geschoven als de nieuwe ’leeuw’ van Al-Qaeda. (Osama betekent ’leeuw’ in het Arabisch.) Sindsdien is hij met een serie verklaringen gekomen, waarbij hij zich met name richt op moslimjongeren in westerse landen. „Het slagveld van Kabul, Bagdad en Gaza moet verplaatst worden naar Washington, Londen, Parijs en Tel Aviv.”

In zijn laatste boodschap roept Hamza, van wie geen recente foto’s zijn, extremisten opnieuw op vooral niet naar oorlogsgebieden af te reizen, maar om toe te slaan in eigen land. „Misschien verlangen jullie naar opoffering op het slagveld, maar het straffen van Joden en kruisvaarders waar jullie vandaan komen, berokkent de vijand meer schade.”

Eerbetoon

De onheilspellende boodschap gaat gepaard met een eerbetoon aan ’solo-terroristen’ uit het verleden, onder wie Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh.