Nieuws/Binnenland

Eerste najaarsstorm woensdag verwacht

Een dreigende wolk boven het Groningse Hoogezand.

Een dreigende wolk boven het Groningse Hoogezand.

GinoPress B.V.

Het is onstuimig weer, maar woensdag waait het nog harder. Het regent dan op veel plaatsen en in het westen staat een krachtige tot harde wind met windstoten van 75 km per uur, aldus Weerplaza.

Een dreigende wolk boven het Groningse Hoogezand.

Een dreigende wolk boven het Groningse Hoogezand.

GinoPress B.V.

In grote delen van Noord-Holland is kans op zware windstoten van 75-85 km per uur. Aan de noordwestkust wordt enige tijd stormkracht verwacht met windpieken tot 100 km per uur. De ochtendspits zal op veel plaatsen drukker zijn.

Zeker op de Afsluitdijk en de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen vangt het wegverkeer veel wind.

Vrij krachtige wind

Maandag is het al flink onstuimig met in het binnenland een vrij krachtige wind. In de kustgebieden is de wind krachtig tot hard met kans op zware windstoten van 75-80 km per uur. Over het noordwesten trekken buien en maandagmiddag kunnen we ook in het binnenland buien verwachten. Daarbij is kans op onweer. Tussendoor zijn er ook zonnige perioden.

ZIE OOK: KNMI: in het westen veel regen en windstoten

Dinsdag is het tijdelijk minder onstuimig, maar er worden wel buien verwacht. In combinatie met de neerslag van vandaag kan in het westen en noordwesten in totaal 50 mm neerslag vallen en daarvoor geldt code geel.

Najaarsstorm

Woensdag krijgen we mogelijk te maken met de eerste najaarsstorm. Al vanaf de vroege ochtend staat aan de westkust een stormachtige zuidwestenwind met zware windstoten van 75-85 km per uur. In het noordwestelijk kustgebied kan de wind tijdelijk stormkracht bereiken (9 Bft.) en dan kunnen de windstoten een snelheid van 90-100 km per uur bereiken.

De ochtendspits zal naar verwachting een stuk zwaarder uitvallen. In de Randstad waait het wel minder hard dan aan de Noord-Hollandse kust, maar ook in Zuid-Holland is het onstuimig met een krachtige tot harde zuidwestenwind en (zware) windstoten van 70-80 km per uur. Daarbij valt ook op veel plaatsen regen. Ook op de Afsluitdijk en op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is het stormachtig.

Schade door bomen vol in blad

Naast verkeersdrukte kan ook overlast ontstaan door omgevallen bomen. Veel bomen staan nog vol in blad en vangen daardoor extra wind. In de middag blijft het nat en winderig, maar het sterkste windveld trekt langzaam richting Denemarken. De temperatuur blijft steken op 16-17 graden.

De vorige keer dat het in Nederland stormde was nog maar drie maanden geleden toen op 6 juni een zeldzame zomerstorm over het land trok.

Bekijk meer van