Nieuws/Binnenland
344118654
Binnenland

Graven en monumenten op oorlogsbegraafplaats Nijmegen beklad

NIJMEGEN - Graven en monumenten op de oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag beklad. De begraafplaats is woensdag afgesloten. De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek, laat de politie weten, omdat het om militair terrein gaat. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen noemt de bekladdingen „op alle mogelijke manieren walgelijk.”

Op de oorlogsbegraafplaats rusten 1642 militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. De begraafplaats aan de Burgemeester Daleslaan is Brits grondgebied, omdat veruit de meeste graven van Britse slachtoffers zijn. Maar er liggen ook Canadezen, Australiërs en militairen uit andere geallieerde landen.

Op de toegangspoorten tot het ereveld zijn hakenkruizen gespoten en Oekraïense vlaggen. Op grafstenen staan leuzen als ’Fuck Russia’ en ’Fuck Putin’. Het verwijderen van de teksten zal nog moeilijk worden, want de grafstenen zijn van heel poreus materiaal gemaakt. Dat bleek al toen de graven in 1993 werden beklad met hakenkruizen. Daarvoor zijn destijds drie mannen opgepakt, die tot maandenlange celstraffen werden veroordeeld. Het schoonmaken van de begraafplaats vergde toen maanden werk.

’Verschrikkelijk’

De oorlogsbegraafplaats wordt veel gebruikt voor herdenkingen en zeer geregeld bezocht door nabestaanden. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim veroordeelt de bekladdingen op Twitter. „Verschrikkelijk dat mensen dit doen”, stelt de hoogste militair van Nederland. „En dat uitgerekend op de dag dat we stilstaan bij de militairen die stierven voor onze vrijheid.” Burgemeester Bruls stelt dat hij „er met zijn verstand niet bij kan dat iemand zoiets doet. Zeker op deze dag en op deze plaats; ik verafschuw het.”