Nieuws/Buitenland
3449043
Buitenland

Parijzenaars kijken huilend toe

Verwoestende brand in Notre-Dame

De torenspits van de Notre-Dame begeeft het in de vlammenzee.

De torenspits van de Notre-Dame begeeft het in de vlammenzee.

PARIJS - Parijs verkeert in shock. In de beroemde kathedraal Notre-Dame woedt maandagavond een verwoestende brand. Op beelden is te zien hoe de vlammen uit het dak van het icoon van de Franse hoofdstad slaan. Het vuur verspreidde zich door de houten kapconstructie en na het dak is ook de hoogste torenspits van het bouwwerk ingestort. De twee markante torens van de Notre-Dame en het stenen skelet zijn gered.

De torenspits van de Notre-Dame begeeft het in de vlammenzee.

De torenspits van de Notre-Dame begeeft het in de vlammenzee.

Mensen staan rijendik langs de Seine en elders in de stad de brand te bekijken. De kolkende vuurzee komt boven de gebouwen uit. Mensen staan te huilen, met hun handen voor de mond geslagen.

Lees verder onder de illustratie

Uit de enorme mensenmassa klinkt slechts gedempt geroezemoes vol ongeloof, overstemd door gillende sirenes. Een moeder zegt tegen haar dochter: 'C'est l'horreur'

„We zijn machteloos. Het enige wat we kunnen doen is kijken hoe ze brandt”, zegt een Parijse student met zijn blik op de vlammenzee gericht. „Ik hoop vooral dat niemand gewond raakt. We zijn een monument kwijt en een heleboel kunst. Dat is vreselijk, daarom lopen mensen hier te huilen. Maar uiteindelijk zijn het stenen, geen mensen.”

’Er zal weinig overblijven’

Het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die waren geïnstalleerd voor renovatiewerkzaamheden. ,,Alles stond razendsnel in brand. Er zal weinig van overblijven'', aldus een woordvoerder van de kathedraal.

Lees verder onder de foto

Vele duizenden Parijzenaren en toeristen kijken naar de verwoestende vlammenzee.

Vele duizenden Parijzenaren en toeristen kijken naar de verwoestende vlammenzee.

Renovatie

Mogelijk heeft de brand te maken met de renovatiewerkzaamheden. Zestien grote koperen standbeelden waren toevallig vier dagen geleden uit de nu ingestorte torenspits losgemaakt. Ze moeten worden gerestaureerd.

De standbeelden zijn 3 meter hoog en wegen ongeveer 250 kilo. De beelden zijn volgens de krant Le Parisien naar Périgueux in de Dordogne gebracht en zijn dus gespaard gebleven voor de vlammen.

Volgens Franse media heeft politie al gezegd dat er geen sprake is van brandstichting.

De brand zou om 18.50 uur zijn begonnen en gaat gepaard met veel rookontwikkeling. Brandweerwagens scheuren door de binnenstad van Parijs richting de brand op het Île de la Cité, een eiland in de Seine. Er is nog niets bekend over eventuele gewonden. Brandweerlieden zouden de kerk in zijn gegaan om kunst te redden. Vertrekkende brandweerlieden kregen maandagavond laat een daverend applaus van omstanders.

Lees verder onder de foto

Een enorme uitslaande brand in het icoon van de Franse hoofdstad.

Een enorme uitslaande brand in het icoon van de Franse hoofdstad.

De politie roept mensen op het gebied te mijden en plaats te maken voor de hulpdiensten. De omgeving - één van de drukbezochte gebieden van de Franse hoofdstad - wordt ontruimd. De kathedraal wordt jaarlijks bezocht door miljoenen toeristen.

Op het Île de la Cité, waar de Notre Dame staat, wonen iets meer dan duizend mensen. De burgemeester van Parijs heeft opdracht gegeven alle bewoners te evacueren. Voor hen is een opvangcentrum in de buurt geopend, waar ze eventueel ook kunnen overnachten.Volgens de krant Le Figaro is het stadsbestuur met het toeristisch bureau al bezig om andere hotels te zoeken voor de toeristen die verblijven in één van de vijf hotels op het eiland in de Seine.

’Deel van ons brandt’

De Franse president Emmanuel Macron heeft een voor maandagavond geplande toespraak afgezegd. De president is op weg naar de Notre-Dame om de situatie in ogenschouw te nemen. Dat meldt het Élysée. Macron meldde op Twitter dat zijn gedachten bij alle katholieken en bij alle Fransen zijn. ,,Zoals al onze landgenoten ben ik vanavond erg verdrietig om dit deel van ons te zien branden."

Premier Mark Rutte heeft Macron sterkte toegewenst. ,,Parijs en Frankrijk zijn hard geraakt door een verzengend vuur in de Notre-Dame, een van de meest iconische gebouwen van ons werelddeel", liet Rutte weten op Twitter. Hij stelde: ,,Deze vernietigende brand wordt in heel Europa gevoeld. Zojuist @EmmanuelMacron veel sterkte toegewenst met deze enorme catastrofe."

Lees verder onder de foto

Op sociale media zijn inmiddels vele duizenden filmpjes en foto’s van de brand verschenen. Filmpjes laten ook zien hoe toeschouwers in alle rust massaal het Ave Maria zingen.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, spreekt op Twitter van een ’verschrikkelijke brand’. De aartsbisschop van Parijs heeft alle priesters in de stad opgeroepen hun klokken te luiden, als teken van ondersteuning voor de Notre-Dame. De aartsbisschop heeft zijn domicilie in de kathedraal.