Nieuws/Buitenland
3450189
Buitenland

Macron: heropbouw zal decennia duren

Brand in Notre-Dame volledig geblust

Vlammen en rook gezien vanuit de binnenkant van de Notre-Dame. De houten dakconstructie die het plafond van de gotische kathedraal ondersteunen heeft het begeven door de vlammenzee.

Vlammen en rook gezien vanuit de binnenkant van de Notre-Dame. De houten dakconstructie die het plafond van de gotische kathedraal ondersteunen heeft het begeven door de vlammenzee.

PARIJS - UPDATE 11.00 uur - De schade na de brand in de Parijse kathedraal is enorm. Na uren blussen kregen de ruim 400 brandweermannen het vuur onder controle. Inmiddels is de brand helemaal geblust volgens de brandweer. Op de eerste beelden is onder meer te zien hoe een kruis fier stand houdt tussen het smeulende puin „De brand is deels geblust, er zijn resterende branden die geblust moeten worden.”

Vlammen en rook gezien vanuit de binnenkant van de Notre-Dame. De houten dakconstructie die het plafond van de gotische kathedraal ondersteunen heeft het begeven door de vlammenzee.

Vlammen en rook gezien vanuit de binnenkant van de Notre-Dame. De houten dakconstructie die het plafond van de gotische kathedraal ondersteunen heeft het begeven door de vlammenzee.

In het kort:

  • Maandagavond even voor 19.00 uur, brak brand uit in de Notre-Dame de Paris
  • De spitse toren op het gebouw stortte een uur later in.
  • Kort na 3.30 uur meldden brandweerlieden dat het vuur „volledig onder controle” was.
  • De twee torens en de structuur van het gebouw konden worden behouden. „Het ergste is vermeden, ook al is de strijd nog niet volledig gewonnen”, zei Emmanuel Macron.
  • Drie mensen raakte lichtgewond.
  • Dinsdag is er meteen een „nationale collecte” op touw gezet voor de reconstructie van de iconische kathedraal.
  • De Franse president Macron belooft dat het monument volledig zal worden opgebouwd. Er is een grote geldinzamelingsactie op touw gezet.

Een woordvoerder zei dat de brand zich heel erg snel verspreidde over de hele dakconstructie. Het gaat om een oppervlakte van circa 1000 vierkante meter

Het ergste is dan wel vermeden volgens Emmanuel Macron. „Maar de heropbouw van de kathedraal zal enkele decennia duren”, aldus de Franse president.

Blussen was heel ingewikkeld

„Het was heel ingewikkelde operatie door de hoogte van het gebouw.” Dat vertelt brandweerman Yaya (28) na een lange nacht aan Le Monde. „Maar het is ons toch gelukt. Ik hou ervan om Parijs te bezoeken wanneer ik kan, maar in de Notre-Dame was ik nog nooit geweest. Het is een van die monumenten waar je soms voorbij loopt en denkt dat ze er altijd zullen zijn... Maar het is niet erg. Ze gaan het volledig heropbouwen en dan bezoek ik het zeker.”

Tal van prominenten hebben de brandweer geprezen, omdat die door moedig en kundig optreden zou hebben voorkomen dat het hele bouwwerk verloren ging. Dat dreigde te gebeuren toen de vuurzee ook een grote kerktoren bereikte. De aartsbisschop van de stad, Michel Aupetit, zei dat het niet veel had gescheeld of de kerk was ingestort. In de grote noordelijke kerktoren brandde het al. Pas rond middernacht werd het duidelijk dat de toren en het bouwwerk de brand zouden overleven. Bij de bestrijding van de brand zijn twee agenten en een brandweerman gewond geraakt.

Oproep EU-hulp

EU-president Donald Tusk roept de 28 EU-lidstaten op te helpen bij de wederopbouw van de Notre Dame. „Dit gaat om meer dan materiële hulp”, zei hij in het Europees Parlement in Straatsburg. Frankrijk kan het financieel wel zelf aan, maar steun uit de hoofdsteden Europa zou een gebaar van solidariteit zijn, zei hij. „De EU is door meer verbonden dan door verdragen.”

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat Frankrijk „zwaar getroffen” is. „Dit is een vreselijke dag voor allen die van Frankrijk en Parijs houden. We zijn allemaal een beetje weduwe geworden.”

Toeriste was in kathedraal toen brand uitbrak

De Russische toeriste Nathalie was in de kathedraal toen de brand begon. Er was op dat moment een mis bezig, meldt France Inter. „De mis werd even stilgelegd door een brandalarm. We mochten weer binnen, maar enkele minuten later hoorden we een luide knal en een tweede alarm. Ik zag geen rook of vlammen, maar wel wel een vreemd licht. Daarna is het vuur losgebarsten.”

Volgens de jonge toeriste was de priester wel nerveus. „Maar hij ging toch door met de mis tot aan dat tweede alarm.”

Paus bidt voor Parijs

Paus Franciscus is met Frankrijk en bidt voor rooms-katholieken en Parijzenaars, liet het Vaticaan dinsdag in een reactie weten. „De paus bidt voor diegenen die proberen deze dramatische situatie het hoofd te bieden”, schreef Alessandro Gisotti, hoofd van het Vaticaanse persbureau, op Twitter.

Miljoenen stromen binnen

Franse miljardairs stellen honderden miljoenen euro’s beschikbaar voor de wederopbouw van de kathedraal. Het luxe goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk.

De gift volgt op de mededeling van François-Henri Pinault van het ook in luxe artikelen actieve bedrijf Kering. Pinault heeft laten weten 100 miljoen beschikbaar te stellen.

Ook in Nederland geven mensen geld. Via een actie op het internet is inmiddels ruim 200 euro binnengekomen voor het herstel van de kathedraal in het centrum van de Franse hoofdstad.

Initiatiefnemer Jeroen van Ouwel, die de Notre-Dame in 2017 voor het eerst heeft gezien, zegt dat de kathedraal „een hele grote indruk” op hem maakte. „Deze schatkamer van de Franse historie is het waard om in ere hersteld te worden. Ik wil daar graag, met eenieders hulp, een steentje aan bijdragen.”

Groot deel kathedraal verwoest

De brand brak maandag rond 19.00 uur uit en heeft een groot deel van de kathedraal verwoest. Vooral het dak van het iconische bouwwerk moest het ontgelden. Eerder deelde de brandweer al mee dat de twee torens van de Notre-Dame gered zijn en ook de structuur van de kathedraal is behouden.

Dit televisiebeeld, genomen vanuit de lucht, laat de verwoestende vlammenzee zien.

Dit televisiebeeld, genomen vanuit de lucht, laat de verwoestende vlammenzee zien.

Groot deel relieken gered

Het grootste deel van de religieuze kunstschatten van de Notre-Dame de Paris is gered, inclusief waardevolle relikwieën. Volgens de Franse minister van Cultuur Franck Riester is veel van het reddingswerk te danken aan moedige brandweerlieden.

Aupetit heeft nog geen overzicht van de schade. De voor rooms-katholieken uiterst waardevolle relikwieën zoals de beroemde doornenkroon van Jezus en het gewaad van de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX, ’Saint Louis’ (1226-1270) zijn gered.

Het altaar ligt bezaaid met smeuldend puin.

Het altaar ligt bezaaid met smeuldend puin.

Drie mensen lichtgewond

Bij de verwoestende brand van de Notre-Dame in Parijs zijn naar nu bekend is, drie mensen lichtgewond geraakt. Het gaat om twee politieagenten en een brandweerman, meldde de brandweer dinsdagochtend.

Het gouden kruis staat nog fier overeind tussen de smeulende balken die van het dak naar beneden zijn gekomen.

Het gouden kruis staat nog fier overeind tussen de smeulende balken die van het dak naar beneden zijn gekomen.

Dit is er over van de Notre-Dame

De dag na de brand

Ook de eerste foto’s van de Notre-Dame bij daglicht druppelden dinsdagochtend binnen na de verwoestende vlammen. Brandweermannen waren dinsdagochtend vooral bezig ervoor te zorgen dat er geen nieuwe branden konden ontstaan. Het gebouw moest op sommige plaatsen worden gestabiliseerd.

Onderzoek naar de oorzaak

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van brand. Ze gaan er vooralsnog niet van uit dat er sprake is van opzet. Mogelijk heeft de brand te maken met restauratiewerk dat werd uitgevoerd. Maar de architect die is belast met dat werk, Philippe Villeneuve, zei verbijsterd te zijn. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd en beklemtoonde dat er niemand aan het werk was op het moment dat de brand maandagavond uitbrak.

„Dit is een catastrofe”, zegt hij in Le Parisien. „Ik moet ervan huilen. Ik heb een heel hechte band met de Notre-Dame, ik kan me niet voorstellen hoe dit kon gebeuren.”

De kathedraal heropbouwen noemt hij geen enkel probleem. „Je mag de Notre-Dame niet in deze staat laten. De vernielde delen moeten heropgebouwd worden, zoals dat ook met de kathedraal in Reims gebeurd is na bombardementen van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog.”