Nieuws/Binnenland
345175088
Binnenland

VVN: wees slimmer met je agenda

’Mijd de spits bij herstart scholen’

Amersfoort - De scholen beginnen vanaf maandag weer in het noorden van ons land. Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept werkend Nederland daarom op om vanaf deze start in de ochtend zoveel mogelijk thuis te werken en te reizen buiten de ochtendspits om.

Aanleiding voor de oproep zijn cijfers die aantonen dat er ieder jaar vlak na de zomervakantie een verdubbeling van ongevallen plaatsvindt onder fietsende scholieren. VVN stelt - vlak voor de start van de campagne ’De scholen zijn weer begonnen’ - dat de medewerking van automobilisten hard nodig is om kinderen de ruimte te geven om veilig naar school te kunnen gaan.

„Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onderstreept de thuiswerkoproep, waarin we vragen om de hele maand augustus en mogelijk ook de eerste weken van september niet onderweg te gaan op het moment dat de schooljeugd op de fiets zit”, zegt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

„Kinderen kunnen die periode dan gebruiken om te wennen aan hun schoolroute, die zij in veel gevallen voor het eerst zelfstandig gaan afleggen of voor hen soms compleet nieuw is”, stelt Hulshof. „Ik denk dat onze oproep gehoor vindt, want uit een door ons gehouden flitspeiling blijkt dat 48% van de mensen de combinatie van half thuis en half op kantoor werken ideaal vindt.”

Afspraken

Hulshof: „Het zou goed zijn wanneer we met elkaar het ’nieuwe werken’ ook gebruiken om slimmer naar onze agenda’s te kijken. Bijvoorbeeld door in de ochtenden vooral afspraken te plannen die digitaal kunnen plaatsvinden. Zo beperken we de verkeersdrukte. Door de ochtendspits zo goed als uit te bannen bieden we scholieren de ruimte om veilig naar school te gaan. Bovendien geeft dit voor ouders de ruimte om jonge kinderen te voet of op de fiets te begeleiden naar school.”

Kinderen en jongeren zijn sneller afgeleid, meent VVN, en schatten risico’s minder goed in, zijn speels en impulsief. „De hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor kinderen een beperkt besef van gevaar hebben. Mede door gebrek aan ervaring vormen ze daarom een zeer kwetsbare groep in het verkeer”, aldus de directeur.