Nieuws/Binnenland
345549
Binnenland

’Je bent passagier of piloot - jouw keuze’

Spreuk over ’piloot’ slaat plank mis op 9/11

AMSTERDAM - Een „positieve” spreuk op een scheurkalender heeft ophef veroorzaakt. In de tekst wordt beeldspraak van een vliegtuig gebruikt - juist op 11 september.

„In het leven ben je passagier of de piloot. Het is jouw keuze. Kies maar.” Zo luidt de spreuk op de scheurkalender, die ongetwijfeld als ’inspirerend’ is bedoeld. Toch is de verwijzing naar een piloot, precies zestien jaar na de aanslagen op het World Trade Center (in het Amerikaans op ’9/11’), op zijn minst twijfelachtig te noemen.

Dumpert bracht de kalender naar buiten. Het regende reacties. Toch zijn er ook mensen die de ophef overdreven vinden. „Oh wat erg, dit kan echt niet... Zeker niet in de 21e eeuw waarin niets meer kan, omdat alles wat gezegd wordt - of het als humor bedoeld is of niet - mensen kwetst, kennelijk”, schrijft iemand.

Daarop reageert een ander: „Hé, 16 jaar na jouw dood, pissen je nabestaanden over je graf heen, voor de grap, omdat het je niet kwetst, kennelijk.”

Uitverkocht

De scheurkalender kostte 15,95 euro, en is inmiddels uitverkocht. „De beste, mooiste en fraaiste spreuken van de afgelopen tijd zijn verzameld in deze unieke scheurkalender”, staat op de site van uitgever Voor Positiviteit.

Mark Verhees, eigenaar van Voor Positiviteit, bevestigt dat de spreuk per ongeluk op 11 september terecht is gekomen. „Uiteraard is er bij ons geen enkele intentie om een link te maken met de verschrikkelijke gebeurtenissen van 16 jaar geleden. Het is absoluut geen bewuste keuze geweest om deze spreuk vandaag te plaatsen. Integendeel: de scheurkalender staat boordevol spreuken met een positieve intentie”, besluit Verhees.