Nieuws

STARTER VAN DE WEEK Healthy Workers: meten is weten

Optimale werkomgeving

Door Jessica Numann

Vlnr. Bas van Veggel, Boy Lokhoff en Guus Meulendijks.

Vlnr. Bas van Veggel, Boy Lokhoff en Guus Meulendijks.

EIGEN FOTO

Amsterdam - Voor een succesvol bedrijf is het tevreden houden van werknemers cruciaal. Corporates steken hier miljarden in, hoewel het effect niet altijd gemeten wordt. Healthy Workers ontwikkelde een platform om de werkomgeving te optimaliseren op basis van welzijnsonderzoeken onder het personeel.

Vlnr. Bas van Veggel, Boy Lokhoff en Guus Meulendijks.

Vlnr. Bas van Veggel, Boy Lokhoff en Guus Meulendijks.

EIGEN FOTO

„Dat is dubbel scoren, omdat je zo zowel de omstandigheden als de relatie met de werknemer verbetert: die voelt zich gehoord en betrokken.” Aan het woord is medeoprichter Boy Lokhoff, die de onderneming in 2015 oprichtte met Guus Meulendijks, Ricardo van Loenen en Bas van Veggel, founders van startup-ecosysteem B. Amsterdam.

Nadat Lokhoff zijn eerste eigen onderneming had verkocht, stapte hij eind 2014 in het bedrijf van zijn vader. Maar deze business to business-uitgeverij in de reisbranche redde het niet in een markt waar de belangrijkste doelgroep (reisbureaus) werd weggespeeld.

Na twee weken bijslapen op Ameland ging Lokhoff op jacht naar nieuwe inspiratie bij B. Amsterdam. In die tijd kreeg het management van startupcomplex vaak van grote bedrijven de vraag hoe zij zo’n inspirerende werkomgeving hadden gerealiseerd. Daar lag een kans. De heren van B. Amsterdam wisten dat Lokhoff zijn handen vrij had en vroegen om hulp: het begin van Healthy Workers, met Lokhoff aan het roer.

Het bedrijf meet het welzijn en stressniveau van medewerkers via anonieme, wetenschappelijk onderbouwde welzijnsonderzoeken. Tegelijkertijd controleren sensoren continu factoren die de leefbaarheid in het kantoor beïnvloeden. Lokhoff: „Denk hierbij aan de lucht, fijnstof, temperatuur, geluid en licht. De omgevingsdata gebruiken wij samen met de uitkomsten van de welzijnsonderzoeken. Met die inzichten kunnen we aanpassingen doen, bijvoorbeeld op het gebied van ergonomie, geluid en licht.”

Inmiddels wordt het platform gebruikt op 750 werkplekken. Het bedrijf telt twaalf werknemers, met name ontwikkelaars. Maar minstens zo belangrijk is de ’people analytics researcher’, die samen met de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft het welzijnsonderzoek vormgeeft.

Lokhoff: „Het draait allemaal om luisteren, analyseren en verbeteren. Wie wil investeren in een betere omgeving heeft zo veel mogelijk data nodig. Dat maakt ons product schaalbaar.”

De heren hopen het platform van Healthy Workers binnen drie jaar in andere landen te lanceren. Maar eerst ligt de focus op Nederland. Met een half miljoen euro groeikapitaal kunnen flinke stappen gezet gaan worden: naast het binnenklimaat wil Healthy Workers zich gaan richten op fysieke en mentale gezondheid en voeding. „Zo drukken we burn-outs de kop in en worden investeringen nuttig besteed.”