Nieuws/Buitenland
345814
Buitenland

Brits Lagerhuis stemt in met voortgang Brexit

LONDEN - De Britse regering van premier Theresa May heeft groen licht gekregen om verder te gaan met de Brexit. Het Lagerhuis stemde in de nacht van maandag op dinsdag na uren van debat in met de uittredingswet. De wet werd aangenomen met 326 voor en 290 stemmen tegen.

De uittredingswet geeft de regering de mogelijkheid door te gaan naar de volgende fase van de proces om de politieke, financiële en wettelijke banden met de Europese Unie te verbreken. Volgens oppositiepartij Labour dat tegen de wet stemde, leiden verschillende onderdelen van de wet tot een inbreuk op de scheiding van de macht en een „machtsovername” door de regering.

’Kunnen nu verder gaan’

May toonde zich tevreden met de uitslag van de stemming. „We kunnen nu verder gaan met de onderhandelingen met een sterke basis”, reageerde ze. „Het parlement heeft de historische stap gezet om de wil van het Britse volk te steunen en is akkoord gegaan meteen wet die zekerheid en duidelijkheid biedt voor ons vertrek uit de EU.”

De zogenoemde EU Withdrawal Bill heeft nog een lange weg af te leggen. Zo moet met de wet bestaande Europese wetgeving omgezet worden in Britse wetten. „We moedigen parlementsleden uit alle delen van Groot-Brittannië aan om samen te werken bij het opstellen van deze belangrijke wetten”, deed May een oproep aan haar collega’s.