Nieuws/Binnenland
346637
Binnenland

Bomen nog vol in blad * kans op zware ochtendspits

Westerstorm: hoe heftig wordt het?

DEN HAAG - UPDATE 21.15 uur - Weggebruikers moeten woensdag rekening houden met een westerstorm, de eerste herfststorm van dit jaar. Daarvoor waarschuwen het KNMI en Rijkswaterstaat. In de kustprovincies, Flevoland en op het IJsselmeer worden vooral tijdens de ochtendspits en in de middag zware windstoten en neerslag verwacht. Het KNMI heeft voor woensdag code oranje voor delen van Nederland afgegeven.

,,We raden af om in de kustprovincies en Flevoland met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan", laat Rijkswaterstaat weten. Tijdens de februaristorm eerder dit jaar veroorzaakten onbeladen vrachtwagens die waren omgewaaid veel hinder.

Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg opgaan de weerberichten en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Lees meer: Storm op komst: KLM schrapt vluchten en Storm met windkracht 10

Code oranje aan de kust

Het KNMI heeft voor woensdag code oranje afgegeven in de meeste kustprovincies. Ze waarschuwen inwoners van Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Wadden- en IJsselmeergebied voor de harde wind. Daar komen in de ochtend en middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km per uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km per uur mogelijk.

Het Belgisch meteorologisch instituut heeft eveneens code oranje afgekondigd voor de Vlaamse kust.

Code geel: Zeeland en rest Nederland

Voor de kustprovincie Zeeland en de rest van Nederland geldt code geel.

Bomen vol in blad

Omdat veel bomen nog vol in blad staan, is de kans groter dat ze omwaaien en mogelijk op wegen terechtkomen.

Koers lagedrukgebied

Weerplaza benadrukt dat de zwaarste windstoten zullen optreden op de Waddeneilanden, in Friesland, Noord-Holland en het westen van Zuid-Holland. In de rest van het land wordt het een onstuimige woensdag, maar is de kans op overlast duidelijk kleiner. Volgens Weerplaza hangt veel nog af van de exacte koers van een lagedrukgebied.