Nieuws/Buitenland
3475414
Buitenland

Aanslagen Sri Lanka

Bloedige aanslagen eisen 290 doden

Nederlander dood bij aanslagen Sri Lanka

Het luxe Shangri-La Hotel in Colombo is doelwit van de aanslagen.

Het luxe Shangri-La Hotel in Colombo is doelwit van de aanslagen.

COLOMBO - Onder de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka is één Nederlandse vrouw (54). Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gemeld. Na de reeks aanslagen van zondag zijn er dertien personen gearresteerd.

Het luxe Shangri-La Hotel in Colombo is doelwit van de aanslagen.

Het luxe Shangri-La Hotel in Colombo is doelwit van de aanslagen.

Hieronder het belangrijkste nieuws over de aanslag op een rijtje. Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld.

Wat weten we tot nu toe?

  • Zondag waren er zes aanslagen, gevolgd door nog twee
  • Doelwit: kerken in het hele land en luxe hotels in hoofdstad Colombo
  • Lokale autoriteiten melden 290 doden, onder wie een Nederlandse vrouw en nog 37 buitenlanders, en meer dan 500 gewonden
  • Regering heeft sociale media geblokkeerd
  • De aanslagen zijn nog niet opgeëist; wel zijn er dertien arrestaties verricht
  • Inlichtingendiensten hadden informatie, maar regering was niet op de hoogte
  • Bom gevonden bij luchthaven in Colombo, onschadelijk gemaakt door luchtmacht

Aanslagen op vroege Paaszondag

Sri Lanka verkeert in shock door zes vrijwel gelijktijdige explosies op paaszondag. Media melden dat alleen al in een kerk in Katuwapitiya zeker 93 mensen om het leven kwamen.

Avondklok ingesteld na achtste explosie

Rond 10.30 uur Nederlandse tijd - enkele uren na de eerste golf aanslagen - werd er een zevende explosie gemeld in Dehiwela, nabij Colombo. De zevende aanslag zou aan zeker twee mensen het leven hebben gekost, meldt de Sri Lankaanse zender Newsfirst. De explosie vond plaats in een hotel in de buurt van een dierentuin. Later deed zich nog een achtste explosie voor in een wooncomplex in Dematagoda. Het zou gaan om een inval bij verdachten van de aanslagen. Bij een explosie die volgde zouden drie agenten om het leven zijn gekomen.

Rond 11.30 uur Nederlandse tijd blokkeren de autoriteiten de belangrijkste social media om de verspreiding van geruchten en nepnieuws te voorkomen.

Rond 13.30 uur Nederlandse tijd maakt de minister van Defensie bekend dat er zeven arrestaties zijn verricht. Bij de meeste aanslagen zou het gaan om zelfmoord met een bom. De daders zouden tot onderdeel zijn van één groep. Vooralsnog is de verantwoordelijkheid voor de aanslagen niet opgeëist.

Rond 14.30 uur Nederlandse tijd komt het openbare leven op het eiland vrijwel plat te liggen. De Sri Lankaanse regering stelt per direct een avondklok in tot zeker 06.00 uur maandagochtend. Maandag en dinsdag zijn tot vrije dag uitgeroepen. Scholen en universiteiten blijven dicht.

Rond 16.00 uur Nederlandse tijd wordt bekend dat er ook dodelijke slachtoffers afkomstig zijn uit onder andere Amerika, Portugal, Denemarken en China. Ook zijn er vijf Britten omgekomen. In totaal zouden zeker 35 buitenlanders zijn omgekomen, waaronder een Nederlandse vrouw.

Rond 16.30 uur Nederlandse tijd maakt het Rode Kruis bekend dat inmiddels 563 mensen zich hebben geregistreerd via ikbenveilig.nl. In 169 gevallen is er een match met iemand aan het thuisfront die op zoek was naar een familielid of vriend.

Rond 17.30 uur Nederlandse tijd maakt de politie bekend dat er een huis is gevonden waar meerdere verdachten tijdelijk zouden hebben verbleven. De premier maakt rond dit tijdstip bekend dat er acht verdachten zijn opgepakt. Inlichtingendiensten zouden meer informatie over een mogelijke aanslag hebben gehad. Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen waarom hier niets mee is gedaan en waarom de regering niet is ingelicht.

Rond 19.00 uur Nederlandse tijd maakt de Sri Lankaanse politie bekend in totaal dertien arrestaties te hebben verricht in verband met de aanslagen. Tien verdachten zijn overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek. Onder de aangehouden personen is de chauffeur van een busje, dat mogelijk is gebruikt om de aanslagplegers te vervoeren. Agenten van het bureau in de wijk Wellawatte rekenden hem in.

Rond 20.15 uur Nederlandse tijd wordt bekend dat de Sri Lankaanse luchtmacht een bom in de buurt van de internationale luchthaven onschadelijk heeft gemaakt. Bandaranayake International Airport bij Colombo is het belangrijkste vliegveld van het land.

Lees verder onder de video

Pasen is een belangrijke feestdag binnen het christendom. Sri Lanka kent een christelijke minderheid, van voornamelijk rooms-katholieken. De aanslagen in de kerken vonden plaats in Kochchikade, Katuwapitiya en Batticaloa terwijl daar een paasmis werd gehouden.

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de situatie op Sri Lanka nauwlettend te volgen. Reisorganisaties Kras, Thomas Cook en TUI laten weten dat niemand die via hen geboekt had zich onder de slachtoffers bevindt.

Lees verder onder de foto

De aangevallen hotels zijn het Shrangli-La hotel, het Kingsbury hotel en het Cinnamon Grand in Colombo, waar veel toeristen komen.

Waarschuwing

Het Franse persbureau AFP zegt een tien dagen oude waarschuwing te hebben gezien voor zelfmoordaanslagen op belangrijke kerken. De politie zou die waarschuwing landelijk hebben laten uitgaan. De National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zou de aanslagen hebben gepland. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

Bent u in Sri Lanka of weet u meer? Dan komen wij graag in contact met u. Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of app naar onze whatsapp tiplijn. En zet ons nummer in uw telefoon: +31 613650952

Aanslagen Sri LankaLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover