Nieuws/Binnenland
3475582
Binnenland
Aanslagen Sri Lanka

Buitenlandse Zaken past reisadvies Sri Lanka aan

Den Haag - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten onder meer rekening houden met de avondklok die het land na de aanslagen eerder op de dag heeft ingesteld. Mensen mogen daardoor tussen 18.00 uur in de avond en 06.00 uur ’s ochtends niet de straat op, staat in de toegevoegde passage.

Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast. Reizigers moeten rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. „Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn.” Wie van plan is binnenkort naar Sri Lanka te gaan, doet er goed aan contact op te nemen met z’n reisorganisatie.

Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders die hulp nodig hebben aan contact op te nemen met de Nederlandse ambassade via het 24-uursnummer + 31 247 247 247.

Het Rode Kruis heeft inmiddels website ikbenveilig.nl geopend waarop Nederlanders op Sri Lanka kunnen aangeven hoe ze het met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront op de site zoeken naar familie en vrienden die in het getroffen gebied zijn.

Bij de aanslagen op drie kerken zijn zondag zeker 215 mensen om het leven gekomen en meer dan 450 mensen gewond geraakt. Behalve bij de kerken waren er ook explosies bij drie hotels in hoofdstad Colombo.

Medeleven

Premier Rutte heeft via Twitter zijn medeleven betuigd. „Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag. Gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.”

Ook het Koninklijk Huis heeft gereageerd op de aanslagen op Sri Lanka. „Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie. Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden.” Dat schrijft het koningspaar Willem-Alexander en Máxima op de website van het Koninklijk Huis.

Ikbenveilig.nl

Op de site ikbenveilig.nl hebben zich even na 20.00 uur 647 mensen geregistreerd vanwege de aanslagen op Sri Lanka. Er waren 282 matches: mensen die elkaar op de site hebben gevonden en zo konden laten weten dat ze in orde zijn. Volgens het Rode Kruis is dat een hoog aantal, liet een woordvoerder weten.

De organisatie heeft de website zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka hun naasten kunnen laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn.

De site ikbenveilig.nl gaat open bij grote rampen en calamiteiten, om de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker te maken.

Aanslagen Sri LankaLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover