Nieuws/Binnenland

LIVEBLOG: Zeker drie gewonden onder bomen

Herfststorm over hoogtepunt

Flinke overlast door de eerste herfststorm van dit jaar.
1 / 5

Flinke overlast door de eerste herfststorm van dit jaar.

ANP, Rijkswaterstaat, Robby Hiel

DEN HAAG - De eerste herfststorm van het jaar is in een groot deel van het land over zijn hoogtepunt heen. In vrijwel het hele land geldt inmiddels code geel. Er wordt nog gewaarschuwd voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Sommige provincies zijn daar vanaf 17.00 uur ook weer van bevrijd, in andere provincies duurt dat iets langer.

Flinke overlast door de eerste herfststorm van dit jaar.
1 / 5

Flinke overlast door de eerste herfststorm van dit jaar.

ANP, Rijkswaterstaat, Robby Hiel

Alleen in het Waddengebied waarschuwt het KNMI met een code oranje nog voor zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur, maar vanaf 17.00 uur is daar ook code geel van kracht. Code groen, waarbij er geen sprake is van bijzonderheden, geldt in het Waddengebied weer vanaf 21.00 uur.

Forenzen blijven thuis

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht dat de avondspits rustiger dan normaal verloopt. De ochtendspits viel ook al mee. Volgens de VID heeft de storm ervoor gezorgd dat veel forenzen woensdag thuisbleven. ,,Zij mengen zich ook niet in de avondspits’’, aldus de VID.

De herfststorm die woensdag over Nederland raast heeft voor meerdere gewonden en de nodige schade gezorgd. Met name uit de kustgebieden kwamen meldingen van overlast, maar ook verder in het binnenland zorgde de storm voor hinder.

Zware windstoten

Bij IJmuiden en Vlieland werd kort windkracht 10 gemeten, met windstoten tot wel 126 kilometer per uur.

Het is de zwaarste herfststorm sinds 2013. Op 28 oktober dat jaar trok er een zeer zware storm over het land. Op Vlieland is toen een uur lang windkracht 11 gemeten. In grote delen van het land zijn bomen omgewaaid en takken afgebroken.

Gewonden

Een visser in Weert is gewond geraakt doordat een boom op zijn tentje viel. De man die zijn hengel in de Zuid-Willemsvaart had uitgegooid, is met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. In Amstelveen raakte een automobilist zwaargewond nadat een boom omviel. In Enschede kwam een meisje onder een omvallende boom terecht. Op Vlieland is op een camping een ravage ontstaan.

Volg alle ontwikkelingen over de eerste herfststorm onderaan dit artikel in ons liveblog. Kijk je mobiel? Klik dan hier.

In Giessenburg viel een boom op een woonhuis. In Bleskensgraaf moest de brandweer uit voorzorg enkele zonnepanelen van een woning halen en in Dordrecht waaide de dakbedekking af van een pand aan de Bomkade.

Partyschip losgeslagen

In Lelystad is in de Bataviahaven een partyschip losgeslagen door de wind. De touwen van de Abel Tasman, een groot zeilschip, waren losgeraakt.

De KNRM, havendienst en politie hebben het schip met enige moeite weer vast weten te krijgen. Er lijkt geen schade te zijn opgelopen. Het schip is geschikt voor gezelschappen tot 120 personen.

Veel gekantelde vrachtwagens

In de ochtendspits ontstonden files door enkele omgewaaide vrachtwagens. Verder rijden er minder treinen en heeft Schiphol de nodige problemen. Ook de scheepsvaart ondervindt grote hinder. Veel bruggen blijven dicht.

Vanuit verschillende plekken in het land komen foto’s binnen van schade door losgerukte takken en omgewaaide bomen, zoals te zien in het liveblog hieronder.

Schiphol

Schiphol heeft vanwege de ruige herfststorm een aantal start- en landingsbanen gesloten. Zo is de Polderbaan niet te gebruiken door de dwarswinden. De luchtverkeersleiding spreekt van een ’forse beperking’ die zeker gaat leiden tot vertragingen.

Ook de NS laat woensdag minder intercity’s op het traject Den Helder - Zaandam rijden als gevolg van de storm. Verschillende snelwegen zijn afgesloten geweest, en ook de scheepsvaart heeft grote problemen. In heel Brabant zijn bruggen over kanalen tot in de middag gesloten, zegt Rijkswaterstaat.

Eerder schrapte KLM uit voorzorg al zestig vluchten.

Heeft u stormfoto’s of video ’s ? Stuur deze naar De Telegraaf Whatsapp-lijn: 06-13650952

Lees meer over