Nieuws/Buitenland
3478168
Buitenland

Aanslagen Sri Lanka

Sri Lanka: radicale NTJ zit achter aanslagen

Sri Lanka zal nog lang gebukt gaan onder intens verdriet.

Sri Lanka zal nog lang gebukt gaan onder intens verdriet.

COLOMBO - Update 11.25 uur - De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van zondag uitvoerde.

Sri Lanka zal nog lang gebukt gaan onder intens verdriet.

Sri Lanka zal nog lang gebukt gaan onder intens verdriet.

Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend. Zes aanslagen zijn gepleegd door zelfmoordterroristen, vermoedt de regering. De twee explosies daarna waren vermoedelijk geen aanslagen. De politie heeft meer dan twintig arrestaties verricht en vermoedt dat het niet enkel om een binnenlandse aangelegenheid gaat. „Zonder een internationaal netwerk hadden deze aanslagen niet kunnen slagen”, zei regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne.

Bent u in Sri Lanka? Neem contact met ons op via de WhatsApp-tiplijn of mail naar daniel.van.dam@telegraaf.nl.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 290. Ondertussen waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er mogelijk meer aanslagen kunnen volgen. Zonder enige waarschuwing kunnen de terroristen toeslaan in toeristische gebieden, het openbaar vervoer of winkelcentra, meldt het Amerikaanse ministerie. „Terroristen zijn continu bezig met het plannen van nieuwe aanslagen in Sri Lanka”, zo klinkt het.

Wat weten we tot nu toe?

  • Dinsdag geldt een dag van nationale rouw, de avondklok gaat weer in vanaf 20 uur lokale tijd tot 6 uur in de ochtend (óók voor toeristen en journalisten)
  • Zondag waren er zes aanslagen, gevolgd door twee explosies
  • Hotel Shangri-La blijft voorlopig dicht
  • Doelwit: kerken in het hele land en luxe hotels in hoofdstad Colombo
  • Lokale autoriteiten melden 290 doden, onder wie een Nederlandse vrouw en nog 37 buitenlanders, en meer dan 500 gewonden
  • Regering heeft sociale media geblokkeerd
  • De aanslagen zijn nog niet opgeëist; wel zijn er 24 arrestaties verricht door de politie
  • Inlichtingendiensten hadden informatie over dreiging, maar dat leidde niet tot actie van de regering
  • Bom gevonden bij luchthaven in Colombo, onschadelijk gemaakt door luchtmacht

Bij acht verschillende explosies zondag kwamen honderden mensen om het leven, onder wie één Nederlandse vrouw. De eerste zes explosies in kerken en hotels, nagenoeg gelijktijdig, waren aanslagen door zelfmoordterroristen. Dat meldt een forensisch expert van het Sri Lankaanse ministerie van Defensie volgens persbureau DPA.

Sri Lanka werd op paaszondag opgeschrikt door het nieuws van zes vrijwel gelijktijdige explosies. Later volgden nog een zevende explosie in een hotel in de buurt van een dierentuin en een achtste in een wooncomplex in Dematagoda. Mogelijk gebeurde dat bij een inval om de verdachten te pakken te krijgen.

’Huilende kinderen’

Onder meer in het luxe hotel Shangri-La vielen dodelijke slachtoffers, volgens ooggetuigen door zelfmoordterroristen met een rugzak om, die in de vroege morgen nog ’gewoon’ in de rij stonden voor het ontbijt. Een Australische ooggetuige spreekt tegen radiostation 3AW over ’een absolute slachtpartij’. „Mensen schreeuwden. Dode lichamen lagen overal”, vertelt hij. „Huilende kinderen, kinderen op de grond, ik weet niet of ze dood waren. Het is gewoon absurd.”

Tekst loopt verder onder video.

Ook werd diezelfde dag nog een pakketje gevonden in de buurt van het internationale vliegveld van hoofdstad Colombo. De Sri Lankaanse luchtmacht heeft het explosief onschadelijk gemaakt.

Waarschuwing

Tien dagen geleden werd nog een waarschuwing uitgedaan over mogelijke dreiging voor kerken van een radicaal islamitische groepering. De National Thowheeth Jama’ath (NTJ) zou aanslagen hebben gepland, zo was bekend bij inlichtingendiensten, maar die informatie leidde niet tot actie van de regering. NTJ is een groepering radicale moslims die vorig jaar verantwoordelijk werd gehouden voor de vernieling van boeddhistische beelden.

Aanslagen Sri LankaLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover