Nieuws/Binnenland

Vrees voor oneerlijk proces en trial by media

Advocaten: Otto krijgt ’container met stront’

Door door Saskia Belleman

Een iconische foto van Otto.

Een iconische foto van Otto.

ANP

ROTTERDAM - De verhouding tussen Openbaar Ministerie en de verdediging in de strafzaak tegen No Surrender-oprichter Klaas Otto is inmiddels tot ver onder het vriespunt gezakt, zo bleek woensdag in de rechtszaal. Daar was ’rechterhand’ Janus V. wel aanwezig, maar Otto niet.

Een iconische foto van Otto.

Een iconische foto van Otto.

ANP

Advocaten Louis de Léon en Robert van ’t Land beschuldigden het OM in de extra beveiligde rechtbank van Rotterdam ervan willens en wetens ontlastende informatie achter te houden voor Otto, en zijn medeverdachte Janus de V.

Volgens de advocaten is Otto door het OM gebombardeerd tot het gezicht van de georganiseerde criminaliteit in het zuiden van het land. ,,Hij moet koste wat het kost bloeden.”

Trial by media

Daartoe schuwt het OM volgens de raadslieden geen enkel middel. Media worden volgens De Léon en Van ’t Land ,,beïnvloed”, waardoor een trial by media zou ontstaan dat zijn weerga niet kent. De Léon doelde onder meer op een interview in de Volkskrant, waarin de hoofdofficier van justitie ,,een container met stront” over Otto uitstortte, terwijl de man nog niet is veroordeeld.

Ook verwees hij naar de bewering van het OM dat Otto vanuit de gevangenis in Middelburg een aanslag beraamde op officier van justitie Greetje Bos. ,,Daar is niets van gebleken.” Het OM greep de kwestie volgens de advocaat wel meteen aan om Otto over te brengen naar Vught, waar hij tot op heden in eenzame opsluiting zit.

’Tot keel in modder’

Otto dreigt een oneerlijk proces te krijgen, zeggen de advocaten. Zijn verdediging wordt bewust gefrustreerd, ontlastende informatie achtergehouden. De verdediging zegt dat uit pas recent verstrekte getapte gesprekken is gebleken dat er ontlastende informatie is, die het OM zou achterhouden. De advocaat vroeg de rechtbank om het OM te bevelen alle afgeluisterde gesprekken uit te werken en aan de verdediging te verstrekken. Dat kan leiden tot forse vertraging in het zich voortslepende proces.

,,We staan tot onze keel in de modder. Misschien moet u een andere gek vinden om dit te doen”, aldus De Léon met een onverholen dreigement om de verdediging van Otto neer te leggen. Grimmig: ,,Dan bent u nog verder van huis.”

Mogen ze vrij?

Alle kritiek bleek een opmaat tot verzoeken om de voorlopige hechtenis van Otto en Janus de V. te schorsen, zolang er geen datum voor de inhoudelijke behandeling is. Eerder kwam Klaas Otto vrij, maar hij belandde alweer snel achter de tralies omdat hij de voorwaarden schond.

De officieren van justitie reageren vanmiddag op de aantijgingen van de verdediging. Het is nog niet duidelijk of de rechtbank vanmiddag al beslist over de verzoeken van de advocaten.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman volgt de rechtszaak live via Twitter.

Lees meer over