Nieuws/Binnenland
3479480
Binnenland

Nico Meijering: ’Deze foto kan voor ons noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van eigen onderzoek’

OM wil foto kroongetuige Nabil B. terug

Nabil B.

Nabil B.

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil de per ongeluk onder advocaten verspreide foto van kroongetuige Nabil B. terug. Hij is kroongetuige in het grote liquidatieonderzoek-Marengo, gericht op de veronderstelde bende van de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Nabil B.

Nabil B.

De bende wordt verdacht van een reeks moorden in de onderwereld. Met het oog op de veiligheid van B. wil het OM de foto retour, bevestigt een woordvoerder.

Vorige week bleek dat het OM de portretfoto van B. in het dossier heeft gestopt. De Telegraaf publiceerde een geblurde versie ervan. Het OM zei geschrokken te zijn van de eigen fout, maar nog meer van het feit dat de foto was doorgespeeld aan deze krant.

Het OM zegt geen andere mogelijkheid te zien dan een redelijk verzoek te doen de foto te retourneren. „Het terugvragen van de foto kan verdere verspreiding voorkomen”, aldus een woordvoerder. Het Amsterdamse kantoor Ficq Advocaten, dat een aantal dossiers met foto van Nabil B. In bezit heeft, blijft desondanks bij de beslissing het materiaal niet te retourneren. Deze krant, die de de foto ook heeft en de beeltenis onherkenbaar heeft gepubliceerd, heeft de originele foto inmiddels vernietigd.

Volgens Nico Meijering zou het teruggeven van de foto in strijd zijn met de belangen van hun cliënten. „Deze foto kan voor ons noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van eigen onderzoek. Als we die foto daarvoor gebruiken, zullen we dat uiteraard heel behoedzaam en zorgvuldig doen. Alles afwegend vinden wij ons belang zwaarder wegen dan de belangen van het OM”, aldus de raadsman van verdachte Mohammed R.

Meijering wijst er daarnaast op dat zijn cliënt R. zelf slachtoffer is geweest van een (mislukte) aanslag. Hij vindt het gek dat het OM er geen moeite mee heeft gehad een foto van R. in het dossier te stoppen, terwijl R. niet de bescherming geniet die kroongetuige B. heeft.

Nabil B. heeft inmiddels tientallen verklaringen afgelegd in het nog steeds uitdijende onderzoek. Hij zal in juli voor het eerst door de betrokken advocaten kunnen worden ondervraagd. Over de veiligheid en van B. en zijn familie is al eerder groter commotie ontstaan. Vorig jaar maart werd in Amsterdam zijn broer doodgeschoten, een week nadat het OM bekend had gemaakt dat het een kroongetuigenovereenkomst met B. had gesloten.