Nieuws/Binnenland
3480633
Binnenland

Rechtbank vonnist in zaak bedreiging Baudet

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen de 21-jarige Mila van den B., die wordt verdacht van het bedreigen van Thierry Baudet. De Nijmeegse studente liep op 23 maart mee met een antiracisme-demonstratie in Amsterdam en scandeerde „Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!” Baudet deed aangifte tegen de vrouw.

Het roepen van de leus is volgens het Openbaar Ministerie behalve een bedreiging ook een oproep tot geweld tegen de voorman van Forum voor Democratie. Van den B. heeft zich daardoor tevens schuldig gemaakt aan opruiing, meent het OM, dat een werkstraf van 180 uur tegen de vrouw heeft geëist, waarvan zestig uur voorwaardelijk.

Van den B. had tijdens de demonstratie haar gezicht bedekt met een sjaal. Ze werd gefilmd, het filmpje circuleerde vervolgens op sociale media, waarna de politie haar identiteit wist te achterhalen en haar oppakte.

Volgens het OM heeft Van den B. met haar actie „een open zenuw in de samenleving geraakt”, door de associatie met de moord op politicus Pim Fortuyn in 2002. Van den B. heeft verklaard dat zij zich dit pas achteraf heeft gerealiseerd. Ze heeft spijt betuigd en gezegd dat het nooit haar bedoeling is geweest aan te zetten tot geweld tegen Baudet.