Nieuws/Binnenland
3480759
Binnenland

’AIVD moet tyfusbek houden’

’Een derde geld Haga naar directeur en familie’

Amsterdam - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldt in een geheime rapportage dat bijna een derde van het schoolbudget van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam in 2018 opging aan drie familieleden die werkzaam zijn op het lyceum, meldt NRC.

Van één van hen, directeur Söner Atasoy, heeft de Inspectie inmiddels vastgesteld dat hij boven de wettelijke salarisnorm voor schoolbestuurders (118.000 euro) zat.

Het Cornelius Haga, een islamitische middelbare school, raakte vorige maand in opspraak toen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde voor „anti-democratisch” onderwijs en voor schoolleiders die banden zouden onderhouden met radicale salafisten en een Tsjetsjeense terreurbeweging.

Uit een tweede AIVD-bericht blijkt dat bijna een derde van het salarisbudget is terechtgekomen bij drie familieleden. Naast Söner Atasoy gaat het om zijn broer Son Tekin en diens schoonzus.

Atasoy bevestigt tegenover NRC dat hij de wettelijke norm heeft overschreden en dat hij vanaf 2019 het te veel ontvangen geld terugbetaalt. „Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen”, reageert hij in de krant. „En als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop