Nieuws/Buitenland

Juncker: wind in de zeilen voor EU

Door Ruud Mikkers

STRAATSBURG - De EU staat voor verdere integratie. Als het aan voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ligt dan gaat het vol gas vooruit met het Europese project in de laatste twee jaar voordat hij afzwaait.

In Straatsburg ontvouwde de Luxemburger woensdagochtend zijn plannen voor het komende politieke jaar en hij toonde zich zeer ambitieus. Ruim een uur sprak hij en zijn toon was optimistisch. De Europese economie groeit weer en de migratiecrisis is onder controle.

Vorig jaar was na het Brexit-referendum de toon nog somber. Een populistische golf dreigde over Europa te spoelen. Maar volgens hem heeft de EU nu de wind in de zeilen, gesteund door verkiezingsuitslagen in Nederland, Frankrijk en later deze maand Duitsland.

Verder ’verdiepen’

Na de Duitse verkiezingen is er een tijdsspanne van zestien maanden waarin de EU verder kan worden verdiept, zei Juncker. Hij pleitte voor een Europese minister van Financiën en Economische Zaken die ook Eurogroepvoorzitter zal zijn. In een apart budget en parlement voor de Eurozone, zoals bepleit door de Franse president Macron, ziet hij niets.

In de toekomst wil hij ook dat er één president komt. Nu hebben de Commissie (Juncker) en de Europese Raad (Tusk), waarin de regeringsleiders zijn vertegenwoordigd, nog aparte presidenten.

Juncker toonde zich ook zeer ambitieus op handelsgebied. Nog voor het einde van zijn mandaat hoopt hij op handelsakkoorden met Nieuw-Zeeland en Australië. Ook keerde hij zich tegen sociale dumping. Werkenden moeten op een gelijkwaardig loon kunnen rekenen, wat bijvoorbeeld betekent dat Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs niet hier ver onder de Nederlandse prijs aan de slag kunnen.

Turkije

Turkije kreeg een veeg uit de pan. Het land kan geen EU-lid worden want het gaat een totaal verkeerde kant op. Toch gooit hij de deur niet definitief in het slot, want hij heeft er geen zin in om de zwarte piet toegespeeld te krijgen. “Ik heb het gevoel dat de Turken de ophaalbrug graag ophalen en de EU de schuld willen geven. Wij reiken de hand.”

Juncker pleitte voor een snelle toegang van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone. Onder andere Nederland blokkeerde dat eerder. Op termijn zou ook Kroatië moeten toetreden aldus de Commissie-voorzitter.

Juncker roemde de weg die de 27 EU-landen hebben ingeslagen na de Brexit. Volgens hem zullen de 27 eensgezind doorgaan. De Britten, zo zei hij, zullen nog heel veel spijt gaan krijgen van hun besluit om de EU te gaan verlaten.

Correspondent Brussel

RMikkers