Nieuws/Binnenland
3482475
Binnenland

Drie mannen aangehouden voor handgranaat bij supportershome ADO

Den Haag/Amsterdam - Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdagmorgen rond 5.30 uur opgepakt door de recherche van district Den Haag-Zuid. De drie worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het ophangen van een handgranaat bij de ingang van het supportershome van ADO Den Haag.

Het gaat om twee mannen van 18 jaar en een man van 20. De drie mannen zitten in beperkingen, wat betekent dat zij alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Bij het supportershome van ADO Den Haag is op dinsdagochtend 9 april een handgranaat gevonden. Het projectiel hing aan het gebouw, dat naast het stadion van de eredivisieclub staat.

Behalve de handgranaat werd er op het supportershome ook drie rode kruizen aangetroffen.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verrichte na de vondst het eerste onderzoek naar het explosief. De dienst heeft de granaat direct weggehaald. Bij de plek waar de granaat was geplaatst waren drie andreaskruisen op het gebouw getekend. Vermoedelijk werd daarmee het stadswapen van Amsterdam bedoeld.

In februari werden verschillende plekken in Amsterdam beklad met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO Den Haag. Ook het bekende standbeeld de Dokwerker werd besmeurd met verf. De club uit Den Haag sprak zijn afschuw uit over de bekladdingen. Of het ophangen van de granaat een vergeldingsactie hiervoor was, is niet bekend.