Nieuws/Binnenland
3493390
Binnenland

Gevoelige brieven van Van der Laan op computer Saïd J.

’Ex-topambtenaar leeft in een nachtmerrie’

AMSTERDAM - De voormalige Amsterdamse topambtenaar Saadia Ait-Taleb heeft bij rechtbank in Amsterdam haar strafontslag aangevochten. Ze vertelde tijdens de zitting opnieuw dat ze „nooit de intentie heeft gehad om wie dan ook te benadelen.” Bijna twee jaar nadat ze op straat werd gezet, is haar leven naar eigen zeggen nog altijd een „nachtmerrie.” „Dit wens je je ergste vijand niet toe.”

Onze verslaggever Mike Muller is bij de zaak aanwezig en twittert live mee. Zijn tweets vindt u onderaan dit bericht.

Ait-Taleb werkte bij de gemeente als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie. Ze kreeg in de zomer van 2017 strafontslag omdat ze zich volgens de gemeente schuldig heeft gemaakt aan (de schijn van) belangenverstrengeling. Ze zou diverse opdrachten hebben gegund aan een persoon met wie zij een relatie zou hebben gehad. De vrouw geeft toe dat zij en de man in kwestie, Said J., elkaar „leuk” vonden, maar dat het nooit tot een relatie is gekomen en dat ze altijd in haar werk zakelijk contact hadden. De gemeente betwist dat en verwees onder andere naar Whatsappberichten van Ait-Taleb en een e-mail van oud-PvdA-politica Fatima Elatik. Daaruit zou volgens de gemeente blijken dat er meer was dan louter zakelijk contact. Ook stelt de gemeente dat er door Saïd J., die door Ait-Taleb naar voren zou zijn geschoven, uren zijn gefactureerd die nooit zijn gewerkt.

De zaak leidde tot veel onrust over de antiradicaliseringsaanpak van de gemeente. Ait-Taleb zei dat haar zaak werd neergezet „alsof ze een IS-leider te pakken hadden gekregen.” Achteraf, concludeerde ze, hadden er meer reflectiemomenten moeten zijn. „Maar er lag een enorme druk op het dossier. Mijn enige focus was het voorkomen van aanslagen en het tegenhouden van jongeren die wilden uitreizen.”

Volgens Ait-Talebs advocaat was een sanctie of overplaatsing naar een andere afdeling beter op zijn plaats geweest. De raadsman van de gemeente zag dat anders: „Ait-Taleb had een bijzondere en zeer gevoelige functie”, zei hij. „Afhankelijkheid van een ander kan grote schade aanrichten ten aanzien van de gemeente.” Hij benadrukte daarbij onder andere dat er extreem gevoelige brieven van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan aan toenmalig minister Van der Steur zijn teruggevonden op de computer van extern medewerker Saïd J.

Ait-Taleb had het ontslag al eerder tevergeefs aangevochten in een kort geding. Tegen Ait-Taleb en Said J. loopt ook nog een strafzaak over het vervalsen van facturen. De rechtbank doet uiterlijk op 6 juni uitspraak.