Nieuws/Binnenland

Vijf vragen over verlies Nederlanderschap

Jihadisten kunnen pas nog terugkrijgen

Door Ratiba Basir

1 / 2

ANP

Maastricht - Vier Nederlandse jihadisten met een dubbele nationaliteit zijn sinds woensdag hun Nederlanderschap kwijt. Gerard-René de Groot, emeritus hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht aan de Universiteit Maastricht, beantwoordt vijf prangende vragen over deze unieke maatregel.

1 / 2

ANP

Kan Nederland eigenlijk iemand staatloos maken?

Nee. Deze maatregel heeft daarom alleen betrekking op jihadisten met een dubbele nationaliteit. De vier jihadisten hebben naast een Nederlands paspoort ook nog een Marokkaans paspoort en worden daarom niet staatloos. Jihadisten met alleen een Nederlandse nationaliteit worden daarom niet gedenaturaliseerd.

Wat gebeurt er met het Nederlands paspoort van de gedenaturaliseerde jihadisten?

Die wordt direct ongeldig verklaard en deze informatie wordt met andere landen gedeeld. Zo weten ze dat de jihadisten geen Nederlanders meer zijn. Daardoor zijn zij ook niet meer welkom in andere Europese landen van het Schengengebied, zoals België, Frankrijk en Spanje.

Kunnen de jihadisten nog wel met het Marokkaans paspoort naar Nederland komen?

Ook met het Marokkaans paspoort zijn de jihadisten niet meer welkom. In Nederland zijn ze namelijk tot ongewenst vreemdeling verklaard.

Waar kunnen de jihadisten nu heen?

Voor hen zit er niets anders op dan naar Marokko te gaan. Maar ook dat land is deze jihadisten liever kwijt dan rijk en zal niet blij zijn dat het Nederlands paspoort is ingetrokken.

Is er een kans dat de jihadisten het Nederlands paspoort in de toekomst terug kunnen krijgen?

Jazeker, want de rechter moet zich nog buigen over het besluit van minister Blok. Het kan zijn dat de beslissing daarom mogelijk wordt teruggedraaid. Mocht de rechter het besluit bekrachtigen, dan kunnen de jihadisten nog in hoger beroep.

Lees meer over