Nieuws/Binnenland
350089358
Binnenland

Coronacrisis: woensdag 13 januari

LIVE | Ruim 11.000 inwoners Lansingerland hebben afspraak coronatest

AMSTERDAM - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Ook nu er een begin is gemaakt met vaccineren, blijft het virus mondiaal voor ontwrichting zorgen. Het wereldwijde dodental gaat richting de twee miljoen. Ruim een op de duizend Amerikanen overleed aan het uit China afkomstige virus. Van een einde aan de crisis is ook in Nederland nog geen sprake. Hier wordt nagedacht over een avondklok. Volg in dit live-blog het laatste coronanieuws.

Meer dan 11.000 inwoners van de gemeente Lansingerland hebben al een afspraak gemaakt voor een coronatest. Dat heeft burgemeester Pieter van de Stadt gezegd in een vraaggesprek met de lokale omroep RTV Lansingerland.

Lansingerland heeft in totaal ruim 60.000 inwoners. In de gemeente liggen de plaatsen Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs.

De regionale GGD wil de komende dagen iedereen van 2 jaar en ouder testen. Aanleiding is een uitbraak van de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus in en rond Bergschenhoek. De mutatie is vastgesteld bij tientallen mensen in de regio. Een van de haarden is een basisschool daar. „Wat we nu zien is dat veel kinderen klachten hebben ontwikkeld, maar die klachten waren gelukkig grotendeels mild, af en toe koorts. Geen van de kinderen is in het ziekenhuis geweest, dus dat is goed nieuws. Het slechte nieuws is dat er wel veel kinderen ziek zijn, meer dan we normaal zagen”, zegt arts Ewout Fanoy van GGD Rotterdam-Rijnmond.

De autoriteiten willen met de grootschalige tests te weten komen hoeveel inwoners die Britse variant inmiddels onder de leden hebben. Ze hopen ook dat de tests helpen om de uitbraak de kop in te drukken. Eind deze week zijn vermoedelijk de eerste testuitslagen bekend en in de loop van volgende week wil de GGD een goed beeld hebben van de stand van zaken. Volgens Fanoy zal het langer duren om uit te zoeken hoeveel positief geteste Lansingerlanders de Britse variant hebben opgelopen.

Het is de eerste keer in Nederland dat gericht op grote schaal wordt getest na een corona-uitbraak. Ook in Bunschoten, Dronten en de Rotterdamse wijk Charlois wordt binnenkort zo getest.

Alle huishoudens in de gemeente Lansingerland kregen woensdag een brief in de bus. Daarin staat dat ze zich de komende dagen kunnen aanmelden voor een test. Wanneer ze precies een afspraak kunnen maken, is afhankelijk van hun postcode. Het is niet bekend hoeveel mensen tot nu toe al een afspraak hadden kunnen maken, dus het is niet duidelijk hoe groot de testbereidheid in de gemeente is.

Van de Stadt zegt dat de inwoners zich „massaal melden om zich te laten testen”, maar hij verwacht niet dat iedereen wordt getest. „Voor sommige mensen is het fysiek onmogelijk. Uiteindelijk is het vrijwillig. Er zullen mensen zijn die misschien principiële bezwaren hebben of die het heel eng vinden voor een klein kind. Dat moeten we ook respecteren. Maar ik vind het al ongelofelijk veel.”

Meer nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Sport:

Financieel:

Entertainment/persoonlijk:

Bekijk meer coronanieuws in het liveblog van dinsdag 12 januari.