Nieuws/Buitenland

Reactie op VN-maatregelen zijn dreigend

Noord-Korea wil ’As en duisternis in VS’ en kernbom op Japan

Kim Jong-un met legerofficieren.

Kim Jong-un met legerofficieren.

EPA

PYONGYANG - Noord-Korea heeft gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Het land reageerde daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Kim Jong-un met legerofficieren.

Kim Jong-un met legerofficieren.

EPA

Het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang riep onder meer op tot de ontbinding van de Veiligheidsraad. Dat internationale orgaan zou een „hulpmiddel van het kwaad zijn” en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

Ook Japan kreeg in de via staatspersbureau KCNA verspreide verklaring de volle laag. „De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van Juche”, aldus het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea.

Reduceren tot as

Pyongyang verweet Tokio ook nooit excuses te hebben aangeboden voor de „misdaden tegen ons volk’; vermoedelijk een verwijzing naar de Japanse bezetting van Korea. Een Japanse topfunctionaris noemde de dreigementen „extreem provocatief” en „compleet onacceptabel.”

Verder adresseerde Pyongyang een nieuw dreigement aan de VS. „Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis”, aldus het comité. „Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid.”

Verraders en honden

Ook de Amerikaanse bondgenoot Zuid-Korea kreeg kritiek. De Zuid-Koreanen zijn „verraders en honden” van de Verenigde Staten, aldus het communistische buurland.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei donderdag in een interview met CNN „erg gefrustreerd” te zijn door de „aanhoudende foute beslissingen” die Pyongyang in ogen neemt. Moon benadrukte evenwel niets te voelen voor de ontwikkeling van een eigen kernwapenarsenaal.

„Reageren op Noord-Korea door zelf te beschikken over kernwapens zal de vrede op het Koreaanse schiereiland niet bewaren”, zei de president „Het kan een nucleaire wapenrace in noordoost Azië tot gevolg hebben.” De president zei wel van plan te zijn de militaire capaciteiten van zijn land te blijven ontwikkelen.

Lees meer over