Nieuws/Binnenland

LIVE TWEETS

Raad eist opheldering over falende deradicalisatieteam

Door Onze Verslaggever

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
1 / 2

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

ANP Kippa

Amsterdam - De gemeenteraad van Amsterdam zit nog met veel vragen, nu burgemeester Eberhard van der Laan toe heeft gegeven dat het deradicalisatieteam van Amsterdam lange tijd niet op orde was. Vandaag is er een spoeddebat, aangevraagd door alle partijen in de raad. „De onderste steen moet boven”, zegt fractievoorzitter Reinier van Dantzig van D66.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
1 / 2

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

ANP Kippa

Verslaggever Mike Muller is aanwezig bij het debat. Zijn tweets lees je onderaan dit bericht.

De Amsterdamse burgemeester heeft woensdag de vlucht naar voren genomen en erkende in een brief aan de gemeenteraad wat deze krant al onthulde: de cultuur binnen het team en het netwerk daaromheen is te gesloten. Hij zou in het verleden hebben ingegrepen, maar erkent nu dat dat niet voldoende is geweest.

Live meekijken hoe het spoeddebat verloopt? Klik hier.

’Kwetsbaar’

Ook is de aanpak „kwetsbaar geworden voor belangenverstrengeling” en zijn er „verwijten van vriendjespolitiek”. Mogelijk doelt hij ook op het Strategisch Netwerk Radicalisering en Polarisatie (SNRP), waar al meerdere deskundigen zijn vertrokken omdat er volgens bronnen sprake zou zijn van een ’gelovig’ en ’weinig divers’ clubje. Het netwerk is opgezet door de inmiddels met strafontslag weggestuurde Saadia A.-T.

Dispensatie

Van der Laan stak woensdag de hand in eigen boezem en neemt nu maatregelen, waaronder een ’taskforce’ en een commissie van deskundigen. Bij de raad leven echter meer vragen. Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, wil bijvoorbeeld weten waarom Van der Laan ervoor gekozen heeft - in strijd met de eigen gemeentelijke regelgeving - om de veroordeelde terrorist Bilal L. tot jongerenwerker te promoveren, terwijl L. geen Verklaring Omtrent het Gedrag kon aanleveren.

Van der Laan zou er persoonlijk voor hebben gezorgd dat Bilal dispensatie kreeg, bevestigde oud-stadsdeelvoorzitter Lieke Thesingh aan De Telegraaf. „Je zou het kunnen beschouwen als een verzoek van de burgemeester, omdat hij wilde dat hij (Bilal L., red.) die activiteiten deed.” Signalen dat Bilal helemaal niet gederadicaliseerd zou zijn, werden niet adequaat opgepakt, stellen meerdere bronnen van De Telegraaf.

Kritische vragen

Van Dantzig wil vandaag onder andere weten of er wel een risico-inventarisatie is geweest bij het aanstellen van Bilal L. Van der Laan omzeilt in zijn gisteren verschenen antwoorden kritische vragen van CDA’er Boomsma door te schrijven dat ’in 2017’ geen meldingen kwamen over wanprestaties van zijn ambtenaren.

Het was echter in de periode 2013 tot en met 2015 dat ambtenaren niet thuisgaven voor noodkreten over reizen naar het kalifaat. „De partner van Saadia, Mounir Dadi, had een borrel en kon daarom niet weg, een andere keer wilde Saadia niet in actie komen omdat ze de volgende dag vroeg op moest”, herinnert radicaliseringsexpert Marion Huisinga zich. Deze krant heeft e-mailconversaties over de voorvallen gelezen.

Ook VVD-raadslid Marianne Poot heeft nog vragen. „Er zijn nog heel veel zaken die duidelijk moeten worden. De anti-radicaliseringsaanpak moet boven iedere twijfel verheven zijn en daarom is absolute transparantie en openheid over wat er gebeurd is noodzakelijk.”

Kijk je op mobiel? Klik hier voor de tweets van @_MikeMuller

Lees meer over