Nieuws/Binnenland
3512056
Binnenland

Rotterdam sipt: man mag 35.000 euro bijstand houden

ROTTERDAM - Ondanks verwoede pogingen van de gemeente Rotterdam om 35.000 euro terug te vorderen van een bijstandsgerechtigde man, mag hij het uitgekeerde geld houden. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep besloten.

De Rotterdammer ontving het geld tussen mei 2000 en november 2003, terwijl hij naast die bijstandsuitkering ’geld had verdiend met tijdelijke banen’, zo schrijft de Raad. Die banen had hij niet gemeld bij de gemeente.

Toch hoeft hij het geld niet terug te geven: de zaak is verjaard. Al sinds 2004 probeert de gemeente het geld terug te krijgen. Ambtenaren dachten dat de wettelijke verjaring was opgeschort, maar kenden de regels volgens de Raad niet helemaal precies.

Miljoenenstrop

Van verjaring is sprake na 5 jaar. Omdat geteld wordt vanaf het moment waarop een gemeente wil ingrijpen, in dit geval 26 maart 2004, zijn die vijf jaren voorbij.

Gemeenten vrezen nu dat in vergelijkbare zaken miljoenen euro’s niet meer zijn terug te vorderen, zo schrijft de NOS; alleen al Rotterdam zou 40 miljoen dreigen mis te lopen.