Nieuws/Binnenland
3514535
Binnenland

Geen Wilhelmus bij bevrijdingsvuur

Archieffoto: Heemstede ontsteekt het bevrijdingsvuur in 2014

Archieffoto: Heemstede ontsteekt het bevrijdingsvuur in 2014

Winterswijk - UPDATE 13.20 UUR Bij de herdenking van de bevrijding klinkt zondag 5 mei géén Wilhelmus in Winterswijk.

Archieffoto: Heemstede ontsteekt het bevrijdingsvuur in 2014

Archieffoto: Heemstede ontsteekt het bevrijdingsvuur in 2014

Het spelen van het nationale volkslied is ’niet gepast’ omdat de herdenking samen wordt gehouden met de Duitsers, zo schrijft De Gelderlander. De organisatie van het Bevrijdingsconcert Winterswijk, waar de vlam onthaald wordt, heeft dat besloten. Nadat hierover ophef ontstond, ’heroverweegt’ de organisatie het besluit.

Quatsch

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins vindt dat hier sprake is van ’misplaatste gêne’. „Dat vinden zelfs de Duitsers ’totaler Quatsch’, zo vermoed ik.” PVV-Kamerlid Martin Bosma verzucht op Twitter: „Ons volkslied is nu ook al kwetsend.” De PVV’er heeft het over ’de oorlog tegen onze eigen cultuur’.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt op Twitter de burgemeester van Winterswijk persoonlijk aan. Aan hem schrijft hij: „Zou het mogelijk zijn om toch ons nationale volkslied bij het bevrijdingsconcert in Winterswijk te spelen? Is toch wel gepast op bevrijdingsdag, ook in aanwezigheid van Duitse gasten, die ik nog nooit bezwaar heb zien maken.”

Teruggedraaid

De burgemeester van Winterswijk gaat niet over de inhoud van het feest, maar heeft inmiddels wel contact gehad met de organisatie na de berichtgeving. Hem is daarbij te kennen gegeven dat het besluit om het Wilhelmus niet te spelen wordt heroverwogen en de verwachting is, zo zegt een woordvoerder van de gemeente, dat het besluit wordt teruggedraaid en dat het volkslied dit weekend gewoon te horen zal zijn.

De Roparunners die het traditionele bevrijdingsvuur vanuit Wageningen komen brengen, zijn teleurgesteld. „Het spelen van het Wilhelmus is een traditie.”

Ruth van der Meulen namens de hardlopers: „Het heeft voor veel mensen een emotionele betekenis. Dus waarom niet het Wilhelmus en een Duits of internationaal lied allebei laten spelen? Dit compromis doet toch zeer, het blijft een beetje schuren.”

Danny Oonk van het Bevrijdingsconcert zegt dat de vrijheid internationaal gevierd moet worden, nu dus samen met Duitsland. Volgens hem is het spelen van het Wilhelmus geen verplichting.