Nieuws/Buitenland
3515608
Buitenland

Guaidó: maak eind aan illegale machtsuitoefening Venezuela

Reisadvies Venezuela aangescherpt: ga niet de straat op

Guaidó hoopt dat woensdag de grootste demonstratie tot nog toe wordt.

Guaidó hoopt dat woensdag de grootste demonstratie tot nog toe wordt.

CARACAS - Oppositieleider Juan Guaidó beschuldigt president Nicolás Maduro van machtsmisbruik en stelt dat hij het land naar de afgrond heeft geleid. Guaidó kondigt op Twitter daarom opnieuw massaal protest aan om het einde van het tijdperk-Maduro in te luiden. Guaidó hoopt dat woensdag de grootste demonstratie tot nog toe wordt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag alvast het reisadvies voor Venezuela aangescherpt en roept Nederlanders op om vooral niet onnodig de straat op te gaan.

Guaidó hoopt dat woensdag de grootste demonstratie tot nog toe wordt.

Guaidó hoopt dat woensdag de grootste demonstratie tot nog toe wordt.

De zelfbenoemde interim-president toont een video waarin hij militairen in uniform oproept te helpen bij het afzetten van Maduro, die zich de macht wederrechtelijk heeft toegeëigend. De opname zou gemaakt zijn op de luchtmachtbasis La Carlota in Caracas. Guaidó wordt vergezeld door zijn politieke geestverwant Leopoldo López, die officieel huisarrest heeft. „Soldaten hebben me in opdracht van president Guaidó bevrijd”, twitterde López.

Daarnaast nodigt Guaidó de Venezolanen uit op 1 mei de straat op te gaan om een wisseling van de wacht af te dwingen. De parlementsvoorzitter is de afgelopen weken het land rondgereisd om de mensen te mobiliseren voor wat hij „de finale fase” noemt in het wegsturen van de „bezetter.” Daarna zal Guaidó zo snel mogelijk vrije verkiezingen organiseren.

Marionet VS

Maduro noemt zijn uitdager steevast een marionet van de Verenigde Staten. De regering arresteerde zijn belangrijkste bondgenoot Gilber Caro, ontnam Guaidó zijn parlementaire onschendbaarheid en startte een reeks onderzoeken naar zijn praktijken. Guaidó mag bovendien het land niet uit, een besluit dat hij overigens openlijk negeerde.

De Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez sprak van een klein groepje „militaire verraders” dat bezig is een staatsgreep te promoten. Zijn collega van Defensie Vladimir Padrino zei dat de strijdkrachten vastberaden achter Maduro blijven staan en zijn „legitieme bewind” zullen beschermen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor Venezuela aangescherpt. Het ministerie heeft dat gedaan na berichten over een opstand in het leger en onrust op straat. De Nederlandse ambassade in Caracas volgt de situatie op de voet. Nederlanders in het land wordt geadviseerd niet onnodig de straat op te gaan.

Ook adviseert het departement niet te reizen naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Ook zouden mensen er goed aan doen de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas te mijden. „Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is”, stelt het ministerie op de site.

Het advies voor reizigers is verder familie en vrienden te laten weten hoe het gaat en het nieuws te volgen.

Naar schatting verblijven enkele honderden Nederlanders in Venezuela. „Over het algemeen mensen die daar geworteld zijn”, aldus een woordvoerder van het ministerie.