Nieuws/Binnenland
3517039
Binnenland

Kamervoorzitter en minister grijpen in na schandaal ProDemos

Den Haag - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar misstanden bij ProDemos, waar een mannelijke leidinggevende is ontslagen omdat hij seks zou hebben afgedwongen bij collega’s.

Dat wordt gedaan op initiatief van Kamervoorzitter Arib en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Een onafhankelijke commissie, onder leiding van Tjibbe Joustra, gaat onderzoek doen naar de gevolgde procedures rond deze meldingen. Ook wordt gekeken naar de cultuur en werkwijze binnen ProDemos, het Haagse instituut dat onder meer rondleidingen op het Binnenhof verzorgt voor scholieren en studenten.

De NOS onthulde het schandaal gisteren. Bij de verantwoordelijken van ProDemos kwam in februari een melding binnen waarna de directie de medewerker meteen de toegang tot het gebouw, tegenover de Tweede Kamer, heeft ontzegd. „Hij werd diezelfde dag nog geschorst”, aldus de woordvoerster.

Mannen

De slachtoffers van de 37-jarige medewerker zouden allemaal mannen zijn geweest. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in zijn werkkamer, op zolder van het gebouw en in de cafés rond het Binnenhof. Hij zou de ondergeschikten ook drugs hebben aangeboden. De leiding van ProDemos heeft medewerking toegezegd. Ook doet de werkgever aangifte tegen de ex-medewerker.