Nieuws/Buitenland
352119402
Buitenland

Verdachten fatale ontgroening België zagen ernst niet in

Verdachten in de zaak over de dood van Sanda Dia.

Verdachten in de zaak over de dood van Sanda Dia.

HASSELT - In het Belgische Hasselt heeft de eerste procesdag plaatsgevonden in de zaak over een extreem ontgroeningsritueel in Leuven eind 2018, dat het leven van de 20-jarige student Sanda Dia kostte. De meesten van de achttien verdachten kwamen vrijdag al aan het woord. Daaruit bleek dat zij niet direct beseften hoe erg Dia er destijds aan toe was.

Verdachten in de zaak over de dood van Sanda Dia.

Verdachten in de zaak over de dood van Sanda Dia.

Volgens Belgische media gaven de (oud-)leden van de studentenvereniging Reuzegom de rechter en aanklager een toelichting op de fatale ontgroening en spraken ze over hun eigen ontgroeningservaringen. Die noemde een van hen zelf ook „traumatisch.” De verdachten hadden bijnamen als ’Strontvlieg’, ’Placebo’ en ’Zaadje’ en verklaarden veelal spijt te hebben.

Zo zei ’Janker’ tijdens het proces dat hij voor de gebeurtenis erg sociaal was, maar dat dit sinds die dag radicaal is veranderd. „De impact op mijn leven is gigantisch, maar nog niets in vergelijking met wat de nabestaanden doormaken. Ik kan op een normale manier in België niet meer functioneren. Ik voel een enorme schaamte”, zo citeert De Morgen hem.

Orgaanfalen

Dia overleed aan meervoudig orgaanfalen na dertig uur van vernederingen en afzien, zoals het drinken van visolie en het moeten zitten in een zelf gegraven put. De achttien betrokkenen worden schuldig geacht aan onopzettelijke doding, onterende behandeling en het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg.

Een aantal advocaten van de verdachten vroeg aan het begin de zitting nog om het proces achter gesloten deuren, maar daar ging de rechtbank niet op in. Maandag gaat het proces verder.