Nieuws/Buitenland
3522153
Buitenland

Tienduizenden naar Rode Plein voor 1 meiparade

MOSKOU - Op de Dag van de Arbeid zijn tienduizenden mensen naar het Rode Plein in Moskou getrokken voor de traditionele 1 meiparade van Russische vakbonden. De stoet werd woensdag aangevoerd door burgemeester Sergej Sobjanin.

Sprekers pleitten voor redelijke lonen en voldoende arbeidsplaatsen voor jongeren en oudere werknemers. Politie en vakbonden spraken na het evenement van meer dan 100.000 deelnemers. In het hele land waren er ook acties op de vrije dag. Er waren tegen het middaguur meer dan zeventig mensen gearresteerd, zei radiostation Echo Moskwy.

Aanhoudingen waren er ook in Sint-Petersburg. Ongeveer 2000 anti-Kremlin-demonstranten waren daar bij de optochten voor de Dag van de Arbeid en scandeerden leuzen tegen president Vladimir Poetin. De politie arresteerde meer dan dertig mensen.

Onder de demonstranten waren ook sympathisanten van oppositieleider Alexej Navalni, terwijl enkele duizenden leden van de regerende partij, communisten en andere activisten eveneens in het centrum van de tweede stad van Rusland bleken te zijn.

Georganiseerde demonstraties met duizenden deelnemers werden ook gemeld in Oost-Oekraïne. Rusland ondersteunt de separatisten in Loehansk en Donetsk sinds 2014.