Nieuws/Buitenland
352383
Buitenland
Aanslag metro Londen

Tientallen gewonden na aanslag metro Londen

Beelden die circuleren op sociale media na de aanslag.

Beelden die circuleren op sociale media na de aanslag.

LONDEN - UPDATE ZA 12.23 UUR - Bij een terroristische aanslag in de metro van Londen zijn 29 gewonden gevallen, zo bevestigt de politie. Getuigen spreken van een ’vuurbal’ die door het treinstel raasde. Na de aanslag doken berichten op van een gewapende man, maar volgens de politie is dat onzin. Ondanks een gigantische politiemacht, is er nog niemand opgepakt.

Beelden die circuleren op sociale media na de aanslag.

Beelden die circuleren op sociale media na de aanslag.

Getuigen spreken over chaotische toestanden. „Ik hoorde een soort ’whoosh”’, vertelde een vrouw die in de metrotrein zat. „Ik keek omhoog en zag dat vlammen de wagon vulden en mijn kant op kwamen.” Ze voegde toe dat mensen in het gedrang onder de voet werden gelopen. „Er lagen overal telefoons, hoeden en tassen.”

Andere getuigen spreken van een ’vuurbal’ of een ’steekvlam’. Reizigers moesten opzij springen om aan het vuur te ontsnappen. „Ik ben veilig, moest net voor mijn leven rennen”, schrijft Emma Stevie op Twitter.

Chaos

Vlak na het vuur brak chaos uit. Ooggetuige Emma rende van de trap naar beneden. „Onderaan stapelden mensen zich op elkaar”, zegt ze tegen de BBC. „Twee dames lagen onder me. Een kleine jongen lag met zijn hoofd tegen het beton gesmakt.”

In het tumult doken ook berichten op over een gewapende man. Omstanders hadden dat opgevangen. Later vertelde de politie tegen de Times of London dat de geruchten niet waar zijn.

Na de explosie, die plaatsvond vlakbij Parsons Green, waren hulpdiensten snel ter plaats. BBC-verslaggever Sophie Raword zag een vrouw worden weggebracht met brandwonden ’van top tot teen’. Rond het middaguur meldde de ambulancedienst dat er 18 mensen werden behandeld, waarvan niemand in levensbedreigende toestand verkeert. Vier anderen zijn op eigen houtje naar het ziekenhuis gegaan.

Witte emmer

Inmiddels heeft de politie bevestigd dat de explosie is veroorzaakt door een zelf in elkaar geknutseld explosief. Op foto’s is een witte emmer te zien waaruit vlammen komen. Ook is er een video opgedoken van de emmer. Volgens Britse media zou het explosief niet helemaal goed zijn afgegaan. Dat zou betekenen dat de Londenaren aan groter leed zijn ontsnapt.

Politie

De politie blijft op zijn hoede. De politie en hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Een anti-terrorismedienst leidt de operatie. „Blijf uit de buurt”, beveelt de politie. „We vragen tevens ieder verdacht gedrag bij ons te melden.”

Ooggetuigen zagen dat de politiediensten zwaarbewapend waren. „Je kunt niet bedenken dat je ooit zoveel politie-agenten zou zien”, beschrijft een CNN-journaliste. Die politiemacht heeft wellicht geholpen met het aanzwengelen van geruchten over een grotere aanslag, maar de politie heeft aan The Guardian laten weten dat van vrees voor een gecoördineerde terreuractie geen sprake is.

Dader bekend

Britse veiligheidsdiensten hebben iemand geïdentificeerd die waarschijnlijk het explosief heeft achtergelaten. Of deze persoon al is aangehouden is onbekend.

Aanslag metro LondenLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover