Nieuws/Buitenland
3524392
Buitenland

Weer duizenden straat op in Venezuela

CARACAS - Duizenden Venezolanen zijn woensdag weer de straat opgegaan om het aftreden te eisen van president Nicolás Maduro. Oppositieleider Juan Guaído sprak in het oosten van de hoofdstad Caracas duizenden aanhangers toe.

„Als het regime dacht dat we de maximale druk hadden bereikt, kunnen ze zich dat niet eens voorstellen”, zei hij. „We moeten op straat blijven.”

Maduro heeft tot nu toe steun van het leger en kan daarbij rekenen op bondgenoten als Rusland, Cuba en China. Tussen Amerika en Rusland loopt de spanning over Venezuela intussen op. De landen waarschuwen elkaar zich niet met de interne Venezolaanse zaken te bemoeien.

Guaído kondigde een serie stakingen aan waarmee hij het regime Maduro op de knieën wil dwingen. Die moeten donderdag beginnen en uiteindelijk een landelijke algemene staking uitmonden. „Het einde van de onrechtmatige machtsovername is na”, voorspelde hij.

Op sommige plekken kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Die hielden met behulp van traangas protestmarsen tegen.