Nieuws/Binnenland
3526977
Binnenland

Verdachte ’tbs-moord’ langer vast

Onderzoek aan de Rode Klif woensdag in Lelystad.

Onderzoek aan de Rode Klif woensdag in Lelystad.

AMSTERDAM - Een van de mannen die maandag en woensdag zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van een 72-jarige man uit Lelystad blijft in voorarrest. Het gaat om de 48-jarige ex-tbs’er Jan van K. De andere verdachte, de 35-jarige tbs’er Michael B., moet nog worden voorgeleid.

Onderzoek aan de Rode Klif woensdag in Lelystad.

Onderzoek aan de Rode Klif woensdag in Lelystad.

De rechtbank Midden-Nederland heeft donderdagmiddag na de voorgeleiding van Van K. besloten dat de verdenking jegens de man voldoende ernstig is. Van K. en B. zouden het slachtoffer Gerrit Thomassen thuis in zijn woning in Lelystad in het weekend van 20 april hebben bezocht. Na een tip ontdekte de politie pas later het lichaam.

Jan van K. uit Almere heeft een langdurig tbs-verleden en ging in 2003 na een behandeling van zes jaar in Groningen in de fout toen hij met proefverlof mocht. Hij liet toen een neef op diens vriendin insteken met een mes. Hij kreeg opnieuw tbs en was nog maar recent uitbehandeld.

Rooftocht

Van K. is een goede kennis van Michael B. De zaten met elkaar in de tbs-kliniek in Almere, waar ook het slachtoffer Thomassen verbleef. Volgens de man die de politie tipte, zou roof het mogelijke motief zijn geweest.

De politie doet nog volop onderzoek in de zaak. Binnen de politiek is onthutst gereageerd op de aanhoudingen. Het feit dat Jan van K. na een tweede kans opnieuw vastzit voor een ernstig delict, is vol ongeloof ontvangen.

Derde verdachte

Daarnaast is een derde verdachte aangehouden. Het gaat om een 30-jarige inwoner van Almere. De man is aangehouden op verdenking van heling van de mobiele telefoon van het slachtoffer en is -voor zover nu bekend- niet betrokken bij de dood van het slachtoffer. Op maandag 29 april werd al een 48-jarige plaatsgenoot aangehouden en op woensdagmiddag een 35-jarige inwoner van Almere. De man is na verhoor heengezonden in afwachting van een vervolgbeslissing.

[email protected]