Nieuws/Buitenland
352972282
Buitenland

Corona-bloedbad in Nigeria: politie schiet 18 mensen dood

Een Nigeriaanse agent bij een controlepost in de stad Lagos.

Een Nigeriaanse agent bij een controlepost in de stad Lagos.

ABUJA - In Nigeria hebben politieagenten tijdens het handhaven van de coronamaatregelen achttien mensen doodgeschoten. Dat zijn meer doden dan tot nu toe in het Afrikaanse land zijn gevallen door het virus zelf, aldus een nationale mensenrechtencommissie. Nigeria telt voor zover bekend twaalf coronadoden en ongeveer vierhonderd besmettingen.

Een Nigeriaanse agent bij een controlepost in de stad Lagos.

Een Nigeriaanse agent bij een controlepost in de stad Lagos.

Steden als Abuja en Lagos zitten vanwege het coronavirus op slot. Ook in andere delen van het land gelden strenge maatregelen, waar politieagenten en militairen op toezien. Dat leidt op meerdere plekken tot bloedige confrontaties. De mensenrechtencommissie registreerde in Nigeria 105 mensenrechtenschendingen door veiligheidsmensen die controleren of de coronamaatregelen in het land worden nageleefd en noemt het geweld „buitensporig en onevenredig.”

De nationale politiewoordvoerder vindt het rapport van de commissie „te algemeen.” „De commissie zou details moeten geven over degenen die zijn vermoord. Aantallen, namen en de plekken waar het is gebeurd. Dan kunnen wij actie ondernemen”, zei Frank Mba. Hij benadrukte dat het naleven van de regels van de lockdown op „professionele” wijze wordt gecontroleerd.

Regels overtreden

Waarom de agenten het vuur openden op de mensen is nog onduidelijk, maar de groep zou zich niet aan de regels hebben gehouden.

In één keer op de hoogte zijn van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah praten je bij in een dagelijkse podcast. Luister ’m hier, hieronder of via een eigen podcastkanaal.