Nieuws/Binnenland
3531029
Binnenland

Lachgastaxi snijdt agent af

Amsterdam - Steeds meer automobilisten gebruiken lachgas achter het stuur van hun rijdende auto. Dat zegt ’Team Hoofdwegen’ van de politie op Twitter. Aanleiding is een bizar incident met een patrouillewagen die van de weg werd gedrukt door een roekeloze taxichauffeur.

Nadat de man was aangehouden, bleek de taxichauffeur onder invloed van lachgas. Het Team Hoofdwegen van de Amsterdamse politie reed met een onherkenbare auto toen ze werden afgesneden.

„De onherkenbare politieauto reed over een kruising rechtdoor”, vertelt Rob van der Veen van de politie Amsterdam. „De taxi kwam uit tegenovergestelde richting en door voor de politieauto langs zonder richting aan te geven.” De politiewagen moest volgens Van der Veen ’vol in de remmen’ om een aanrijding te voorkomen en is de taxi gaan volgen. „Collega’s zagen meteen dat de chauffeur én de passagier in de taxi allebei met een ballon aan de mond zaten. Ze hebben meerdere keren geen richting aangegeven en maakten wel héél bijzondere stuurmanoeuvres.”

„Naast een boete voor het afsnijden is de man aangemeld bij het CBR en bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. „We willen geen verdovende middelen achter het stuur”, aldus de politiezegsman. „In welke vorm dan ook. Dit heeft kennelijk invloed op het rijgedrag.”

Tekst loopt door onder tweet

Het gebruik van lachgas is (nog niet) verboden, maar als het je rijvaardigheid beïnvloedt, kan de politie je wel van de weg halen en verbaliseren.

Lachgas-expert: Vergelijkbaar met beetje dronken

En invloed heeft het wel degelijk, weet Laura Nijkamp, lachgas-expert bij het Trimbos-Instituut. „Als je lachgas inhaleert ervaar je een kortdurende, sterke roes; vergelijkbaar met wanneer je een beetje dronken bent”, legt ze uit. „Het duurt ongeveer een halve minuut. Vanuit Trimbos raden we dan ook af om het achter het stuur te gebruiken.” Zeker omdat, legt Nijkamp uit, de kans bestaat dat het effect langer aanhoudt. „We weten niet precies wanneer dat gebeurt, maar wel dát het kan gebeuren. Wacht daarom echt een tijdje tot je in de auto stapt en gebruik het zeker niet tíjdens het rijden.”

Tekst loopt door onder tweet

Of er een toename in het gebruik achter het stuur is, kan het Trimbos-instituut niet zeggen. „Ik durf niets in aantallen te zeggen. We horen wel eens signalen, maar ik kan niet zeggen of lachgas regelmatig achter het stuur wordt gebruik”, aldus Nijkamp. Ook Rob van der Veen van de politie weet niet of het lachgasgebruik in de auto toeneemt.