Nieuws/Buitenland
353306978
Buitenland

De ’Bin Laden-spion’ van de CIA gaat achter Havana Syndroom aan

De Amerikaanse ambassade in Havana.

De Amerikaanse ambassade in Havana.

AMSTERDAM - Een Amerikaanse spion van inlichtingendienst CIA die betrokken was bij de jacht op terrorist Osama Bin Laden, gaat het onderzoek naar de mysterieuze ziekte van tientallen Amerikaanse diplomaten en spionnen leiden.

De Amerikaanse ambassade in Havana.

De Amerikaanse ambassade in Havana.

De ziekte staat bekend als het ’Havana Syndroom’. Op de ambassade van Cuba kregen Amerikaanse ambtenaren voor het eerst klachten als hoofdpijn, duizeligheid en ziekte. Later gebeurde dat ook in China en Rusland.

Recentelijk is hetzelfde in Wenen vastgesteld. Meer dan twintig diplomaten, leden van de veiligheidsdienst en andere ambtenaren kregen symptomen.

Breinaanvallen

Vermoedelijk gaat het om aanvallen met radiofrequente golven die ’gestuurd’ worden met bepaalde technologie. Deze vorm van straling, waaronder ook de straling uit je telefoon, heeft aantoonbare schadelijke effecten. Volgens een rapport van de National Academy of Sciences is het Havana-syndroom vermoedelijk het resultaat van ’gestuurde, gepulseerde radiofrequente energie’.

Rusland en mogelijk ook China zouden technieken hebben ontwikkeld voor ’breinaanvallen’ met straling. Ook een Amerikaans bedrijf heeft zo’n soort systeem ontwikkeld. De waardes zullen vermoedelijk veel hoger liggen dan de elektromagnetische velden waarmee mensen zich normaliter omringen, zoals straling uit laptops, telefoon en wifi.

Secretary of State Antony Blinken liet in juni nog weten dat de Verenigde Staten een geval van ’gestuurde’ radiofrequente aanvallen onderzoekt. Zoiets zou ook in Washington hebben voorgevallen. De naam van de CIA-spion die het nieuwe onderzoekscomité aanstuurt, blijft geheim.