Nieuws/Binnenland
353374926
Binnenland

Beslissing over afzeggen Ruslandreis na weren Kamerlid

DEN HAAG - Kunnen Tweede Kamerleden nog op werkbezoek naar Rusland nu dat land de kritische D66’er Sjoerd Sjoerdsma weert? De buitenlandspecialisten van de partijen in de Kamer buigen zich dinsdagmiddag over die vraag. Omdat de VVD, de grootste partij, al heeft verklaard dat zij niet zonder Sjoerdsma wil gaan, lijkt het lot van het bezoek al bezegeld.

Kamervoorzitter Khadija Arib kan zich voorstellen dat de hele commissie nu niet naar Rusland gaat, zei ze maandag. „Het is niet aan anderen om de samenstelling van de delegatie te bepalen.”

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken riep de Russische ambassadeur op het matje, maar Rusland geeft geen krimp en Sjoerdsma blijft niet welkom. De liberale fractie in het Europees Parlement, waartoe ook D66 en VVD behoren, heeft de parlementsvoorzitter gevraagd tegen het weren van Sjoerdsma te protesteren.

De Kamerdelegatie wilde Rusland volgende maand bezoeken. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2008. De verstandhouding met Rusland is moeizaam, door de inval in de Krim, maar vooral sinds het neerhalen van vlucht MH17. Die kwestie zou een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens het bezoek.