Nieuws/Binnenland
3534740
Binnenland

117.000 cv’s bij UWV illegaal gedownload

DEN HAAG - Bij het UWV zijn illegaal zo’n 117.000 cv’s gedownload. Dat schrijft minister Koolmees (Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer. Het misbruik van gegevens bij de uitkeringsinstantie gebeurde tussen 16 en 30 april vanuit de website ’werk.nl’.

De curricula vitae zijn met een account van één werkgever gedownload. Op 30 april werd het datalek ontdekt en is het account geblokkeerd. De werkgever heeft verklaard niets van de actie te weten. „Vermoedelijk is het account misbruikt door een derde”, aldus de bewindsman.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is op 1 mei op de hoogte gesteld van het grootschalige misbruik van UWV-gegevens. Ook is aangifte bij de politie gedaan, meldt de minister. Het datalek is bovendien gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De betrokkenen zijn door het UWV persoonlijk op de hoogte gesteld. „Het UWV heeft vandaag betrokkenen geïnformeerd per e-mail.”

Zij hebben het advies gekregen alert te zijn op mogelijke spam en zogeheten phishingberichten. „UWV monitort de systemen extra”, aldus Koolmees. De uitkeringsinstantie onderzoekt de mogelijke gevolgen en bekijkt of er verdere herstel- of beveiligingsmaatregelen nodig zijn.