Nieuws/Binnenland
3535049
Binnenland

Rector werkgever Universiteit Leiden:

’Cliteur moet afstand nemen van Baudet’

Paul Cliteur

Paul Cliteur

Leiden - Hoogleraar en beoogd fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer Paul Cliteur kan niet aanblijven bij de Universiteit Leiden als hij geen afstand neemt van het standpunt van FvD over universitair onderwijs. Baudet zei in zijn overwinningsrede na de Provinciale Statenverkiezingen dat ’we worden ondermijnd door onze universiteiten’. Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden stelde vandaag in BNR’s Big Five dat Cliteur eigenlijk geen hoogleraar mag zijn als hij dit standpunt ook huldigt.

Paul Cliteur

Paul Cliteur

Volgens Cliteur wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Hij ziet dan ook geen spanningsveld tussen zijn wetenschappelijke en zijn politieke werk. Op The Post Online reageert hij. „De kritiek die mijn academische baas Stolker op de huidige wetenschapsbeoefening formuleert lijkt zelfs sterk op de kritiek die mijn politieke baas Thierry Baudet heeft geformuleerd. Het lijkt mij voorlopig dus geen probleem twee heren te dienen. Of vergis ik mij nu?”

Cliteur vervolgt. „Wie het hedendaags functioneren van universiteiten kritiseert, doet dat niet vanuit de gedachte de universiteit te willen ondergraven, maar deze te behoeden voor verloedering. Wanneer wij promoveren dan wordt ons in de laudatio voorgehouden dat we verplichtingen hebben jegens de wetenschap en jegens de samenleving. Juist die belofte wordt gestand gedaan door diegenen die gebrek aan diversiteit en neutraliteit bij het hedendaags academisch onderzoek aan de orde stellen. Ik vind dus eerlijk gezegd Baudet wel een echte zoon van Leiden. Net als rector Stolker.”