Nieuws/Binnenland
3539912
Binnenland

Reddingsactie voor ’weduwe’ doodgeschoten ooievaar

De doodgeschoten ooievaar.

De doodgeschoten ooievaar.

DE LUTTE - Voor het vrouwtje van een afgelopen weekend in De Lutte doodgeschoten ooievaarsmannetje is een reddingsactie in voorbereiding. Hun eieren worden hiervoor morgen uit de nestpaal gehaald en vervolgens in een broedmachine gelegd.

De doodgeschoten ooievaar.

De doodgeschoten ooievaar.

De vogel kan niet in haar eentje voor de eieren zorgen, maar blijft desondanks instinctief zitten broeden totdat ze afgelost wordt. Iets wat dus niet meer zal gebeuren, sinds de dood van haar gevleugelde partner. Die werd vrijdagnacht uit het nest geschoten door een onbekende. Een ooggetuige zag een grijze auto en hoorde drie schoten. Waarom de schutter toesloeg is niet duidelijk, de dader is nog voortvluchtig. De politie doet onderzoek.

Het ooievaarsvrouwtje dreigt nu te sterven van dorst en honger. „Het duurt nog een week tot tien dagen voor de eerste eitjes uitkomen”, vertelt Sander Wansing van Vogelwerkgroep Losser.

Het eventueel bijvoeren van het ooievaarsvrouwtje, met bijvoorbeeld eendagskuikens of vis, heeft volgens de vogelliefhebber absoluut geen zin. „Er ligt voer onder het nest, maar dat haalt ze niet op. Inmiddels heeft ze sinds vrijdagnacht niet meer gegeten en gedronken.” Nadat de machine de eieren heeft uitgebroed, worden de kuikens met de hand grootgebracht. Als ze een paar weken oud zijn, kunnen ze eventueel in andere nesten worden geplaatst.

Bij moeder ooievaar kunnen de kleintjes in ieder geval niet meer terugkeren, aldus de vogelwerkgroep.