Nieuws/Binnenland
354468348
Binnenland

Extra bewaking rond gevangenis Vught

VUGHT - Justitie en politie hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen rond de gevangenis in Vught. De reden hiervoor is een fikse toename in het aantal verdachten van zware misdrijven dat in Vught is ondergebracht, vooral in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) die deel uitmaakt van het complex. Vanaf donderdag wordt de speciale bewakingseenheid van de politie ingezet, die gebouwen en locaties beveiligt waarvoor een verhoogde dreiging geldt.

Recentelijk werd onder anderen Ridouan Taghi in de EBI opgesloten, in afwachting van zijn proces. Justitie beschouwt de in december in Dubai gepakte Taghi als topman van een extreem gewelddadige bende die een reeks liquidaties zou hebben gepleegd.

Onlangs zijn ook criminelen in de EBI ondergebracht die geprobeerd hebben uit een gevangenis elders te ontsnappen, onder wie de tot levenslang veroordeelde Omar L. Met hulp van buitenaf zou hij uit de gevangenis in Zutphen hebben willen ontsnappen. Ook Dino Soerel, eveneens veroordeeld tot levenslang, is enige tijd geleden in de EBI geplaatst omdat hij plannen zou hebben gehad te ontsnappen uit de gevangenis in Heerhugowaard. Iets langer geleden wist de politie een uitbraak van crimineel Benaouf A. uit de gevangenis in Roermond te voorkomen. Vermoedelijke handlangers wilden daarvoor een helikopter kapen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de nieuwe maatregelen zichtbaar en onzichtbaar, om de risico’s voor de inrichting zelf en voor de omgeving ervan te beperken.

De EBI is in 1993 in gebruik genomen na meerdere, soms gewelddadige, ontsnappingen uit gevangenissen in het land. De EBI kent een zeer streng regime. Er is nog nooit iemand uit ontsnapt. Onder anderen Willem Holleeder en Mohammed B., de moordenaar van cineast Theo van Gogh, zitten er in de cel.