Nieuws/Binnenland
3545496
Binnenland

Hof doet uitspraak in zaak voor gezonde lucht

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag oordeelt dinsdag of de Staat zich sterker moet maken voor gezonde lucht. Milieudefensie eist meer effectieve maatregelen tegen fijnstof, zo bracht de belangenclub tijdens het hoger beroep naar voren.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Volgens Milieudefensie voldoet Nederland nog lang niet aan de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt voor gezonde lucht. In ieder geval moet Nederland de Europese normen halen en stoppen met de schending van het mensenrecht op gezondheid, zo eist de organisatie samen met tientallen mede-eisers.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelde dat er al tal van extra maatregelen zijn genomen, zoals milieuzones, vooral bij knelpunten zoals binnensteden. Volgens de landsadvocaat is de lucht afgelopen decennia juist verbeterd. Dat laatste ontkent Milieudefensie niet, maar de luchtkwaliteit is nog lang niet goed genoeg.

De uitspraak dinsdag is in de bodemprocedure die in mei 2016 werd aangekondigd en Milieudefensie eind 2017 in eerste aanleg verloor.