Nieuws/Buitenland
354652420
Buitenland

Opnieuw tientallen luchtaanvallen Israël op Gaza

TEL AVIV - Israël heeft in de nacht van zondag op maandag opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Even na middernacht waren ongeveer tien minuten lang explosies te horen.

Palestijnse militanten zouden daarnaast onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon. Er is vanuit beide kanten nog niets bekend over eventuele slachtoffers.

Het leger van Israël bevestigt de aanvallen op Twitter. Het leger spreekt over „uitgebreide aanvallen op terroristische doelwitten.” De huizen van negen hoge commandanten van de beweging Hamas zouden zijn beschoten. Ook het complex van de inlichtingendienst van Hamas zou een van de doelwitten van de aanvallen zijn geweest. Persbureau AFP meldt dat op verschillende plekken sprake is van stroomstoringen.

Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al ongeveer een week. Hamas vuurt doorlopend raketten af en Israël slaat terug met luchtaanvallen. Het gaat om het ernstigste gewapende conflict in het gebied sinds 2014. Alleen zondag al zouden in de Gazastrook zeker 42 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie dertien kinderen, waarmee het totaal richting de tweehonderd gaat. Ook zijn al meer dan duizend gewonden gevallen. Aan Israëlische zijde zijn tien doden gevallen.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn naar nieuwe dieptepunten gedreven door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het leidde tot felle protesten bij de al-Aqsamoskee en beschietingen over en weer tussen strijders van onder meer de beweging Hamas in Gaza en de Israëlische strijdkrachten.