Nieuws/Binnenland
354875
Binnenland

Aanhoudingen bij demonstraties Enschede

De eerste demonstranten zijn er al vroeg bij.

De eerste demonstranten zijn er al vroeg bij.

ENSCHEDE - UPDATE 19:55 - Rondom de demonstraties in Enschede van extreemrechts en antifascisten zijn zondag 32 mensen aangehouden. Op een na worden alle arrestanten in de loop van de avond vrijgelaten. De verdachte die blijft vastzitten was een spreker op een van de demonstraties, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan belediging van groepen mensen en discriminatie.

De eerste demonstranten zijn er al vroeg bij.

De eerste demonstranten zijn er al vroeg bij.

Onze verslaggever André Spaansen was bij de demonstraties aanwezig. Zijn tweets lees je onderaan dit bericht.

De spreker blijft vastzitten omdat meer onderzoek nodig is, zegt een politiewoordvoerder. De andere arrestanten maakten zich schuldig aan minder zware overtredingen. Zij werden aangehouden voor het dragen van gezichtsbedekkende kleding, verboden wapenbezit, verstoring van de openbare orde, opruiing of het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs.

De gemeente Enschede en de politie stellen dat de demonstraties zonder al te grote incidenten zijn verlopen. Op een aantal momenten voorkwam de politie volgens de gemeente een treffen tussen verschillende groepen.

LEES OOK: ’Ik sta hier voor de toekomst van mijn dochter’

Meer arrestaties worden overigens niet uitgesloten. Tijdens de demonstraties zijn beeldopnamen gemaakt. Er wordt onder meer nog onderzoek verricht naar uitingen die zijn gedaan tijdens het optreden van de Duitse band Kategorie C. Die trad op bij de demonstratie van de extreemrechtse samenwerkingsorganisatie Fortress Europe, waar ook Pegida Nederland onder valt.

De bijeenkomst van Fortress Europe vond plaats op het grasveld langs Boulevard 1945. Er stonden sprekers uit onder meer Finland, Duitsland, Oostenrijk en Engeland op het programma. De aangehouden spreker deed vermoedelijk zijn verhaal op deze demonstratie. De politiewoordvoerder geeft aan dat slechts een van de partijen sprekers had, maar wil niet bevestigen dat de opgepakte spreker inderdaad bij Fortress Europe hoorde.

De antifascisten van No-Hogesa en AFA Fryslân hielden tegendemonstraties. Zij hadden zich verzameld op de aangewezen plek in het Volkspark.