Nieuws/Binnenland
3558431
Binnenland
Halve finale Ajax

Ajax-fans houden ’entrada’ met vuurwerk bij stadion

Ajax-fans steken vuurwerk af bij de ’entrada’.

Ajax-fans steken vuurwerk af bij de ’entrada’.

AMSTERDAM - Ajax-fans zijn voorafgaand aan Ajax-Tottenham samengekomen op een grasveld bij de Johan Cruijff ArenA. Daar hielden ze een ’entrada’, die gemoedelijk en gezellig begon terwijl er later enig tumult ontstond.

Ajax-fans steken vuurwerk af bij de ’entrada’.

Ajax-fans steken vuurwerk af bij de ’entrada’.

Met de samenkomst wilden de fans hun ploeg een hart onder de riem steken. Ondanks een verbod van de gemeente en een oproep van de de F-side van Ajax om géén vuurwerk af te steken, werden er toch rookpotten, fakkels, knalvuurwerk en lichtkogels afgestoken.

„Er waren enkele harde bommen. Maar het is binnen de marge gebleven”, liet verslaggever Mascha de Jong na enige tijd weten. „Het is vooral zingen, klappen en warmdraaien voor de wedstrijd.”

Een supporter grapte bij het zien van een vuurpijl ‘oh pas op, daar komt de spuitwagen’, maar uiteindelijk was daar geen sprake van.

Tekst loopt verder.

Duizenden Ajax-fans hadden zich verzameld op het plein. Terwijl de entrada indrukwekkend en zonder problemen begon, en de aanwezige politieagenten rustig toekeken, leek de vlam aan het einde in de pan te schieten. „Het gaat mis aan de zuidkant. Er wordt gerend, verschillende ME-bussen zijn door het publiek naar voren gereden”, vertelt verslaggever De Jong vanaf het plein. „Die willen met sirenes naar voren komen. Maar wat er precies gebeurt, kan ik vanuit mijn positie niet helemaal zien.”

Tekst loopt verder.

Ook op treinstation Bijlmer ArenA was er enig tumult. Daar zouden fans ’met een metro hebben geschud’ waardoor agenten op het station moesten ingrijpen.

Juventus

Eerder zette de politie een waterwerper in bij een entrada rond de wedstrijd tussen Ajax en Juventus. Destijds werd hard ingegrepen. Dat leidde tot veel kritiek: de politie zou vooral schuldig zijn geweest aan de escalatie van de situatie. Achteraf gaf de driehoek aan dat er zaken niet goed waren gegaan.

Halve finale AjaxLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover