Nieuws/Binnenland
3560693
Binnenland

’Hipsterjihadi’ wil in de cel blijven

Rechts Abdelaziz al-H., links Ans Boersma.

Rechts Abdelaziz al-H., links Ans Boersma.

ROTTERDAM - De ’hipsterjihadi’ en ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma wil in voorarrest blijven zitten, vertelde zijn advocaat de rechtbank in Rotterdam donderdag. Als hij namelijk uit de cel komt, wordt hij Nederland uitgezet.

Rechts Abdelaziz al-H., links Ans Boersma.

Rechts Abdelaziz al-H., links Ans Boersma.

De 33-jarige Syriër was donderdag niet bij de inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank aanwezig.

Abd A., ook wel bekend onder de naam Aziz, ontkent met klem de beschuldigingen tegen hem. A. wordt onder meer verdacht van deelname aan een terreurorganisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en het witwassen van grote sommen geld.

A. heeft volgens het Openbaar Ministerie redelijk hoog in de boom gezeten bij terreurorganisatie Jabat al-Nusra en contact onderhouden met hooggeplaatste figuren. De Syriër dook in september 2017 op in debatcentrum De Balie in Amsterdam tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem als jihadistisch strijder.

Boersma, die als correspondent in Turkije woonde en werkte, werd recent aangehouden en dat land uitgezet. De Nederlandse justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Het is niet duidelijk of de journalist het verleden van A. kende. Zij ontkent, het OM denkt dat ze er meer van wist.

A. heeft inmiddels wel bekend dat hij inderdaad met valse papieren naar Nederland is gereisd.

De broer van A. zit ook vast op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, zijn voorarrest is donderdag verlengd door de rechtbank. Hij woonde sinds enkele jaren met zijn gezin in Bergeijk.

De volgende zitting is op 24 juli. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.